Ana sayfa » Fizik Tedavi » Fizik Tedavi Rehberi
Fizik Tedavi

Fizik Tedavi Rehberi

Yazı İçeriği

Fizik tedavi, yaralanma, hastalık veya sakatlık sonrası vücutta hareket ve işlevin geri kazanılmasına yardımcı olur. Fizik tedaviden, farklı yaşta farklı sorunlara sahip insanlar yararlanabilir.

Fizik tedavinin ilgilendiği sağlık problemleri arasında kemikler, sırt ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı ve spor yaralanmaları gibi eklemleri ve yumuşak dokuyu etkileyen durumlar, inme, multipl skleroz (MS) veya Parkinson hastalığından kaynaklanan hareket problemleri gibi beyin veya sinir sistemi ile alakalı problemler, kalp ve kan dolaşımı ile bağlantılı vücutta yaşanan kısıtlanmalar ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kistik fibroz gibi akciğerler ve solunum hastalıkları bulunmaktadır.

Fizyoterapi, daha fazla yaralanmayı önlemenize yardımcı olurken fiziksel aktivitenizi artırabilir.

Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi nedir: Fizik tedavi hareket ve egzersiz, manuel terapi, eğitim ve danışmanlık yoluyla yaralanma, hastalık veya sakatlıktan etkilenen insanlara yardımcı olmayı hedefler. Her yaştan insan için kas ve sinir sağlığını korumaya, hastalık veya sakatlıklardan kaynaklı ağrıları yönetmelerine ve hastalıkları önlemelerine yardımcı olur. Bu süreçte, sağlık sorunları yaşayan kişilerin günlük hayatlarına ve iş hayatlarına devam edebilmelerini sağlamaya ve iyileşmeyi kolaylaştırmaya çalışır.

Fizik tedavi uygulayan uzmanlar sağlık alanında birbirinden uzmanlıklarda çalışırlar. Ek olarak, bazı uzmanlar eğitim, araştırma ve hizmet yönetiminde yer almaktadır.

Fizik tedavi, vücudun farklı bölümleri üzerine yoğunlaşarak farklı sistemlerde yaşanabilecek sorunları çözmeye çalışır. Bu alanlar nörolojik (inme, multipl skleroz, Parkinson), Nöromüsküler iskelet sistemi (sırt ağrısı, spor yaralanmaları, artrit), kardiyovasküler (kronik kalp hastalığı, kalp krizi sonrası rehabilitasyon) ve solunum (astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kistik fibroz) olarak sınıflandırılabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, kas iskelet sistemi bozukluklarında işlevselliğin düzeltilmesinin, minimize edilmesinin ve çok yönlü fizik tedavi yaklaşımları sayesinde bireyin yaşam kalitesini iyileştirmesinin yanı sıra, birçok hasta için doğru egzersiz reçetesi planlamasının yapıldığı bir bilim dalıdır. Nüfusun artan yaşına, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak sağlık bilincinin korunmasına yönelik önleyici ve tedavi edici yaklaşımları içermektedir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci değerlendirme ve inceleme, tanı koyma ve tedavi programının uygulanması olarak üç temel bölüme ayrılabilir.

Değerlendirme ve inceleme süreci çok kapsamlı bir inceleme ile başlar. Fiziksel tedavi ve rehabilitasyon uzmanı size durumunuz hakkında sorular sorar. Tedavi planınızın en etkili olabilmesi için dürüst ve açık cevaplar vermek gerekir. Daha sonrasında hissettiğiniz acının nerede olduğu, ağrı düzeyi, sağlık geçmişiniz gibi sorular sorar.

Bir sonraki adım ise kalkmanızı ve hareket etmenizi içerir. Kuvvet, hareket aralığı, esneklik, duruş, hareketlilik, denge, koordinasyon ve kas fonksiyonu gibi birçok etken değerlendirilir.

Bu değerlendirmelerin yapılmasının sebebi, yaşadığınız sağlık sorununun günlük yaşamınızı ve aktivitelerinizi nasıl etkilediğini öğrenmektir.

Gerekli değerlendirmeler ve incelemeler yapıldıktan sonraki fizik tedavi uzmanınız tanı koyarak gerekli tedavi yöntemini belirler. Tedavi süreci planlanırken odak noktası daha iyi bir yaşam kalitesine dönebilmektir. Bu nedenle fizik tedavi ve rehabilitasyon seanslarınızda ağrıları azaltmak, hareketliliği ve işlevselliği geri kazanmaya yönelik egzersizler olabilir.

Fizik tedavi uzmanınız size tedavi programını açıklayıp anlamanıza yardımcı olur. Böylece, hasta vücudunda gerçekleşen değişimleri anlayabilir.

Son olarak da tedavi programı uygulanır. Bu aşamada birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir.

Egzersizler fizik tedavinin en temel unsurudur. Uzman eşliğinde belirli hareketler ve esnemeler yaparak iyileşme sürecine katkı sağlanır. Tedavi merkezinde yapılan egzersizlerin yanı sıra evde de birtakım egzersizler yapmanız istenebilir.

Terapötik yöntemler, güç, rahatlık ve hareketlilik kazanmanıza yardımcı olabilecek farklı tekniklerdir. Bu teknikler kan akışını geliştirmek için, esnekliği arttırmak, ağrı düzeyini düşürmek için uygulanabilir ve uygulanışında ısı, buz, su, lazer, elektriksel uyarım ve ultrason gibi farklı şeyler kullanılabilir.

Bu yöntemlere ek olarak, masaj da kas ve eklem sorunlarını çözmek için kullanılmaktadır.

Fizik Tedavi Merkezleri

Fizik tedavi merkezleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında uzmanlaşmış sağlık çalışanlarının hizmet verdiği ve tanı için gerekli olan teknolojik cihazlardan tedavi sürecinde kullanılan egzersiz ekipmanlarına kadar gerekli malzemelerle donatılmış tedavi merkezleridir.

Hem fizik tedavi merkezlerine giderek hem de evde hizmet almayı talep ederek farklı tedavi imkanlarından yararlanabilirsiniz. Böylece tedavinizin başından sonuna uzmanlar tarafından desteklenirsiniz.

Sizin için en uygun hizmetlerle ilgili detaylı bilgi almak ve bu hizmetlerden yararlanmak için Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta bulunan fizik tedavi merkezlerimize başvurabilirsiniz.

Fizik Tedavi Hastanesi

Fizik tedavi hastanesi, kas, sinir, eklem rahatsızlıkları ile ilgili hizmet veren ve aynı zaman güncel araştırmalar yaparak gelişim sağlayan sağlık merkezidir.

Fizik tedavi hastanelerinde en yeni teknolojik ekipmanlar ve eğitimli uzmanlar ile, doğuştan gelen ya da bir kaza, sakatlık gibi travmalar sonucu oluşmuş hareket kısıtlanmalarına, ağrılara, sinir ve kemik hasarlarına müdahale edilir. Hastalar mümkün olduğunca eski yaşam kalitelerine geri döndürülmeye çalışılır.

Fizik Tedavi Doktoru

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları sahip oldukları kapsamlı tecrübe ve bilgi birikimden dolayı doğuştan gelen ya da sonradan gelişen sağlık sorunlarından kaynaklı fizyolojik ya da anatomik olarak zorluk yaşan kişilerin kendi başlarına hayatlarını sürdürebilmeleri için rehabilitasyon programı oluşturulup yönetilmesinden sorumludur. 

Genellikle hemşireler, fizyoterapistler, sosyal hizmet uzmanlar, protez teknisyenleri ve psikolog gibi birçok farklı sağlık çalışanından oluşan bir rehabilitasyon ekibi ile birlikte çalışırlar. Ancak, tercih ettikleri durumlarda belirlenen tedavi programını doğrudan da uygulayabilirler.

Fizik tedavi uzmanları ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon, serebral felç, el cerrahi rehabilitasyonu, kas hastalıkları ve rehabilitasyonu, romatizmal hastalıklar gibi birçok farklı alanda uzmanlaşmaktadır.

Bunun yanı sıra, çoğu zaman karıştırılıyor olsa da fizyoterapistlerin görev ve sorumlulukları farklıdır. Fizyoterapistler yalnızca bir fizik tedavi doktoru altında çalışabilmektedirler. Fizik tedavi uzmanlarından farklı olarak hastalık tanısı koyma yetkileri yoktur fakat tanısı konulan hastalıklarda doktor tarafından belirlenen tedavi sürecini yürütürler.

Evde Fizik Tedavi

Evde fizik tedavi, rehabilitasyon hizmetleri sağlamak için evinize bir fizik tedavi uzmanının gelmesi ile yürütülür. Özellikle durumu akut veya şiddetli hastalar, işlevsel hareketliliği sınırlı olduğu için terapiye gidemeyen hastalar, fizik tedaviye gitmek için yeterli ulaşıma sahip olmayan hastalar ve mahremiyet isteyen hastalar tarafından tercih edilmektedir.

Evde fizik tedavi alan hastalar için ev ortamında tedaviye uygun bir ortam oluşturulur. Bu sayede tedavi süreci mümkün olduğunca konforlu olmaktadır. Ayrıca, terapinin ev gibi konforlu ve hastanın alışık olduğu bir ortamda yapılıyor olması hastanın motivasyonunu yükselttiği için iyileşme sürecini olumlu etkileyebilmektedir.

Fizik Tedavi Aletleri

Fizik tedavi aletleri, fizik tedavi sürecinde, her hastanın kendi durumu göz önüne alınarak, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından kullanılabilen araçlar arasındadır. Fizik tedavi cihazları, ısı, ışık ya da elektrik akımı ile tedavi gibi pek çok farklı işlevi yerine getirir. Bu aletler ile tedavi gören hastalarda ağrıların ve diğer semptomların azaldığı görülebilmektedir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapi ve rehabilitasyon, temel olarak kas ve iskelet sisteminde ortaya çıkan rahatsızlıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen tıp alanıdır. Fizyoterapi bölümü, egzersizler, masaj ve fizyoterapi aletleri kullanmak gibi çeşitli yöntemler ile pek çok farklı hastalığı tedavi eder. Fizyoterapi merkezinde tedavi gören hastaların semptomlarında hafifleme ve hayat kalitesinde artış görülebilmektedir.

Fizik Tedavi Ücretleri

Fizik tedavi ücretleri ihtiyaç duyduğunuz tedaviye ve tedaviyi veren doktorun ücretlendirmesine göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, sağlık probleminin el, ayak ve bacak bölgesinde olması, bel ve boyun bölgesine kıyasla fiyatların biraz daha düşük olmasına sebep olabilmektedir. Bunun dışında, tedavinizin kaç seans süreceği, tedavide kullanılması gereken ekipmanlar, tedaviyi fizik tedavi merkezinde mi evde mi aldığını gibi daha birçok etken de tedavi ücretine etki etmektedir.

Size uygun bir tedavi programı belirlenmesi ve detaylı ücret bilgisi için Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta bulunan merkezlerimize başvurarak, uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Fizik tedavi, bir uzman tarafından uygulandığında boyun fıtığını iyileştirebilmektedir. Tedavinin başarılı olması için her hastanın durumu özel olarak incelenip fıtığın bulunduğu yer, büyüklüğü ve kişiye nasıl etki ettiği tespit edilir. Daha sonrasında, fizik tedavi doktoru, her hastaya özel olarak boyun fıtığı fizik tedavi hareketleri ve uygulamaları içeren bir tedavi programı hazırlar. Fıtık vakalarının çoğu ameliyata gerek kalmadan iyileştirilebilse de fizik tedavi ile iyileşmeyen fıtık vakalarında ameliyat gerekebilir.

Bel Fıtığı Fizik Tedavi

Bel fıtığı olan hastaların iyileşme sürecinde en etkili yöntemlerden biri de fizik tedavidir. Fizik tedavi doktoru tarafından her hastanın durumuna özel olarak hazırlanan bel fıtığı fizik tedavi hareketleri ve çeşitli uygulamalar ameliyata gerek olmadan fıtığı iyileştirebilmektedir. Buna ek olarak, fıtık ameliyatı geçiren hastalar da doktor gözetiminde bel fıtığı ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketleri yaparak iyileşme süreçlerini olumlu yönde etkileyebilir.