Ana sayfa » Konuşma Bozukluğu » Dil ve Konuşma Terapisi
Dil ve Konuşma Terapisi

Dil ve Konuşma Terapisi

Yazı İçeriği

Dil ve konuşma terapisi dilde meydana gelen bozukluklar ile konuşmanın bozulduğu durumlarda yapılan tedavidir. Özellikle konuşma becerilerinin desteklenmesinde kullanılan terapilerle başarılı sonuçlar elde edilir.

Dil ve konuşma terapisi bireyin sosyalleşmesinde de büyük rol oynar. Bireyin çoklu ortamlarda başkaları ile iletişim kurması dil ve konuşma açısından büyük gelişme sağlar. Ayrıca kişi terapinin uygulandığı ortamlarda kendini rahat hissettiği için dil ve konuşma üzerindeki bozukluklar daha çabuk tedavi edilir.

Konuşma ve Dil Terapisti

Konuşma ve dil üzerinde meydana gelen birçok rahatsızlığı değerlendirip, teşhis koyduktan sonra tedavi eden kişiye terapist denir. Dil ve konuşmanın birbirinden bağımsız olamayacağı için aynı kriterlere bağlı olarak incelenerek terapiler planlanır.

Günümüzde dil ve konuşma terapistleri iletişim sorunlarını çözmeye çalışır. Kekemelik, yarık damak, konuşmada gecikme ve ses bozukluklarına bağlı rahatsızlıkları tedavi eder. Sadece büyük yaşlardaki kişileri değil bebekleri de tedavi eder. Yutma, yeme zorluğu, içme gibi bebeklerdeki sorunları giderir.

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?

Dil ve konuşma terapisi, sözlü iletişimde yaşanması muhtemel sorunların engellenmesi için ya da rahatsızlıkların belirlenip ortadan kaldırılmasıdır. Konuşma bozuklukları başta olmak üzere, yutma ve ses problemlerinin giderilmesi için tedaviler uygulanır.

Günümüzde seste meydana gelen bozulmaların iletişimi olumsuz etkilemesi bireyin hayatında olumsuzlukların artmasına neden olmaktadır. Özellikle sosyal ortamlarda bireyin daha çok içine kapanık biri olmasına neden olur. Bu gibi daha birçok sorunun giderilmesi için dil ve konuşma üzerinde yapılan terapi çok faydalı olmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisti Seans Ücreti

Dil ve konuşma terapistleri birçok iletişim sorununu çözmektedir. Bu alanda aldıkları eğitim sayesinde çoğu olumsuz durumun kalıcı olarak ortadan kalkması için terapiler uygulamaktadırlar.

Dil ve konuşma terapisi alan bireylerin merak ettikleri bir başka konu da seans ücretleridir. Yapılan terapinin hangi kurumdan alındığı, hangi terapist tarafından uygulandığı ücret konusunda belirleyici olmaktadır. Bu açıdan doktor muayenesi sonrası konulan teşhise göre daha doğru fiyat bilgisi almak mümkün.

Konuşma ve Dil Terapisi

Konuşma ve dil terapisi iletişim üzerinde meydana gelen olumsuz durumları tedavi eden bir alandır. İletişim ve ses konusunda sorun yaşayan bireylerin davranışsal yöntemler kullanılarak olumsuz durumların değiştirilmesidir.

Bireyin kendini toplum içinde rahat hissedeceği bir sese ve sesle birlikte konuşmaya sahip olması için terapiler uygulanır. Bu alanda karşılaşılan birçok sorun olabilir. Fakat gelişen dünya da birçok yöntem ve teknikle bu sorunlar zamana yayılarak halledilir.

Dil ve Konuşma Bozukluğu Terapisti

Dil ve konuşmaya bağlı ortaya çıkan sorunların belirlenmesi, çözülmesi konusunda hizmet veren kişiye terapist denir. Yaptığı değerlendirmeler ile bireyin kesin sorununun ne olduğu belirlenir. Sonrasında alanında uzman dil ve konuşma bozukluğu terapistleri yardımı ile çözüm odaklı terapiler uygulanarak tedavi tamamlanır.

Dil ve Konuşma Bozukluğu

Dil ve konuşma bozukluğu, bireyin çevresinde konuşulanları anlama ve sonrasında ifade etme becerilerinde görülen sorunları ifade eder. Dil ve konuşma ayrı ayrı kavramlar olduğu için bu iki sorunları da farklıdır.

Dil üzerinde ortaya çıkan bozukluklar daha çok karşıdaki kişiyi anlama ve buna bağlı olarak düşüncelerini anlaşılır, düzgün cümlelerle ifade edememesidir. Konuşma bozukluğu ise sesin net telaffuz edilememesi, artikülasyon sorunları, kekemelik ve ses düzeyi sorunlarıdır.

Yapılan birçok araştırma ve değerlendirme sonucu çeşitli tedaviler bulunmuştur. Bunların başında dil ve konuşma terapisi içinde yer alan birçok tedavi gösterilebilir. Birey dil ve konuşma üzerinde sorun yaşıyorsa bu alanda uzman olan kurumları ziyaret edebilir, dilediği şekilde tedavi alabilir.

Konuşma Bozukluğu Neden Olur?

Konuşma bozukluğu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle sesin çıktığı organlardan kaynaklı ortaya çıkan konuşma bozuklukları bazen kısa sürede bazen uzun sürede tedavi edilebilmektedir.

Konuşma bozukluğuna neden olan faktörler şu şekildedir:

  • Artikülasyon sorunları
  • Kekemelik
  • Ses düzeyinde oluşan sorunlar(sesin şiddeti, frekansı, yüksekliği)
  • Sesin net olmayışı
  • Konuşmayı sağlayan motor organların rahatsızlığı

Yukarıda yer alan sorunlar konuşma bozukluğu için önemli nedenler olup, mutlaka tedavi olunmalıdır. Günlük hayatta birey için konuşma çok önemli olduğu için bu sorunların çözümünde uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Konuşma bozukluğu tedavisinde birçok yöntem uygulanmaktadır. Uzmanların geliştirmiş olduğu yararlı tedaviler dil terapisiyle yapılan aktiviteler ve artikülasyon sorunları için yapılan terapilerdir.

Dil terapilerinde terapist çocuğun yaşıyla gelişimine bağlı olarak oyunlar düzenler. Destekleyici görsellerin bulunduğu kitaplar kullanır. Dil kurallarını pratik etmede bazen model olarak tekrarlayıcı aktiviteler yapılır.

Artikülasyon terapisinde ise, model olma yöntemi kullanılır ve bireyin model alması beklenir. Dil ve konuşma terapisi açısından çok önemli olan artikülasyon terapisinde oyunlarda kullanılarak bireyin rahatça iyileşmesi sağlanır.

Akademik Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Dil ve Konuşma Bozukluğu olan bireylere AvcılarBeylikdüzüKüçükçekmece ve Esenyurt ilçelerine hizmet vermektedir.