Fizik tedavi nedir: Fizik tedavi ağrıyı hafifletmeyi, kas ve eklemlerin işlevselliğini geri kazandırmayı, sakatlık ya da hastalık nedeniyle hareketi kısıtlanan hastaları hareket etmeyi ve hastaların yaşam kalitesinin daha iyi olmasına yardımcı olmayı amaçlayan tıp uygulamasıdır. Hastaların fiziksel şikayetlerinin yanı sıra yaşadıkları psikolojik sorunlarla ilgili de yardımcı olur. Bu açıdan tedavi yaklaşımı bireyi bir bütün olarak ele almaktadır. Hastaların psikolojik olarak da desteklenmesi, tedaviye olan inancı ve devamlılığı açısından önem taşıdığı gibi, tedavinin başarılı olma ihtimalini de arttırmaktadır.
Fizik tedaviye ağrınızı hafifletmek, hareket kabiliyetini arttırmak, spor yaralanmasını önlemek veya yaralanma sonrası iyileşmek, kas ve eklem zedelenmelerinden kaynaklı hasarlar sonrası ameliyatsız iyileşmek, diyabet, kalp hastalığı veya artrit gibi hastalıkları kontrol altında tutmak, protez uzuv kullanımına adapte olmak, doğum yaptıktan sonra güç toparlamak ve inme, kısmi felç gibi durumlardan sonra hissiyatı geri getirmek gibi birçok farklı sebepten dolayı başvurabilirsiniz.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?
Fizik tedavi, tıp eğitimini tamamladıktan sonra fiziksel tedavi ve rehabilitasyon alanında en az dört-5 yıl kadar uzmanlaşmış doktorlar tarafından yürütülmektedir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları öncelikle hastanın durumunu detaylı bir inceleme ve değerlendirmeye alır. Bu süreçte, hastaya sağlık geçmişi, yaşadığı ağrı ve sıkıntılar, bu ağrıların şiddeti gibi bir dizi soru yöneltilir. Daha sonrasında, uzman doktor, hastanın duruşu, hareket ve esneklik kabiliyeti, kas ve eklem performansına bakarak fiziksel bir değerlendirme yapar.
Değerlendirme ve incelemenin ardından, uzman teşhis koyar hastaya kısa dönem ve uzun dönem hedefleri açıklar. Hastanın tedavi sürecini anlaması önemlidir, bu nedenle doktorunuza mutlaka merak ettiğiniz konuları sorun.
Teşhis sonrasında ise fizik tedaviye başlanır ve tedavi sürecinin ilerleyişi doktor tarafından değerlendirilerek yönetilmeye devam edilir. Tedavi sürecinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapistler, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, konuşma terapistleri ve psikologlar gibi pek çok farklı uzmanlıktan görevliler ile birlikte çalışarak hastanın en iyi hizmeti almasını sağlar.
Fizik tedavi sonrasında ise doktor, sonradan çıkabilecek sorunların önlenmesi adına hastaya tavsiyelerde bulunur.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Tedavi Hareketleri
Fizik tedavi hareketleri ağrının ya da hasarın olduğu bölgeye göre farklılaşmaktadır. Uzman doktorlar hastanın durumunu değerlendirdikten sonra kişiye özel bir program oluşturur. Aynı zamanda, hareketlerin amacı da birbirinden farklı olmaktadır. Bazı hareketler esneklik odaklı iken, bazıları güçlenme bazıları da kişiyi sağlıklı ve formda tutma odaklıdır.
En yaygın kullanılan boyun hareketlerine fleksiyona direnç, ekstansiyona direnç, yana eğilmeye direnç, döndürmeye direnç gibi hareketler ve izotonik hareketler örnek verilebilir.
Omuz hareketlerine örnek olarak ise sarkaç egzersizi, tırmanma egzersizi ve omuz elevasyonu verilebilir.
Ayak ve bacak hareketleri arasından yaygın olarak uygulananlar ise parmak ucunu kaldırma, otururken adım atma, tek bacak üzerinde duruş ve yana bacak açma gibi hareketlerdir.
Örnekleri verilen hareketlere ek olarak yüzlerce hareket bulunmaktadır fakat hastanın endişelenmesine gerek yoktur. Siz de fizik tedavi hareketleri ve nasıl uygulanacakları hakkında bilgi almak için Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta bulunan merkezlerimize başvurabilirsiniz.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?
Fizik tedavinin fıtığı ameliyatsız geçirme ihtimali bulunmaktadır fakat hastadan hastaya farklılıklar gözlenebilir. Hastanın sorununun büyüklüğüne, tedaviye devamlılığına, egzersizlere vücudunun verdiği tepkiye göre sonuç farklılaşabilmektedir.
Ameliyata gerek olmadan fıtığın tedavi edilebilmesi için erken teşhis ve terapiye erken başlangıç çok önemlidir. Hatta, fıtıkta ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçların kullanımı, basit egzersizler ve sıcak uygulamalar gibi önleyici/koruyucu tedaviler mutlaka uygulanmalıdır.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Muayene
Fizik muayene, şikâyeti olan kişilerin sağlık durumunun bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından incelenmesi ile gerçekleşir. Çoğu zaman başka alanlardan uzman doktorlar da hastaları fizik tedavi uzmanlarına yönlendirebilmektedir.
Muayene esnasında, doktor, hastaya sorular sorarak önce sorunun nerede olduğunu ve boyutunu anlamaya çalışır. Daha sonrasında hastaya belirli hareketler yaptırarak ya da şikâyetin olduğu bölgeye dokunarak sorunu fiziksel olarak değerlendirmeyi dener. Fiziksel değerlendirmenin yanı sıra hastanın şikayetlerinden dolayı günlük hayatında yaşadığı sorunlar da değerlendirmeye alınır.
Sizin de ağrı, hareket kısıtlanması gibi şikayetleriniz varsa Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta bulunan merkezlerimizden randevu alarak fizik muayene olabilirsiniz.
Fizik Tedavi Nedir: Felç Fizik Tedavi
Günümüzde felç için bir tedavi olmamasına rağmen, günlük fizyoterapi, felcin inme veya geçici iskemik atak gibi faktörlerden kaynaklandığı durumlarda, uzuvlardaki hareket kabiliyeti ve hissini büyük ölçüde düzeltmeye yardımcı olabilir. Çoğu zaman, altta yatan felç nedenini fizik tedavi ile tedavi etmek, etkilenen vücut kısmındaki hareketliliği geri kazandırabilmektedir.
Fizik tedavi yavaş ve zahmetli olabilmektedir, ancak felçli bölümlerde hareketin yeniden kazanılmasına yardımcı olabilir. Hastanın motivasyonu ve kararlılığı da tedavi süreci için bir hayli önem arz etmektedir.
Fizik Tedavi Nedir: Fizik Tedavi Neye Bakar?
Fizik tedavi kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrı ve hasarları rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi etmeyi hedefleyen tıp dalıdır. Söz konusu ağrı veya hasarlar doğuştan gelen hastalıklardan kaynaklı olabildiği gibi travmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, ilgilendiği hastalıkların çeşitliliğinden kaynaklı olarak, sinir sistemi, kas ve iskelet sistemi gibi vücudun birçok sistemine fizik tedavi bakabilmektedir.