Evde otizm testi, bireylere ciddi boyutta zorluklar yaşatan otizmin semptomlarını azaltmak adına tanı ve tedavi sürecinde büyük rol oynamaktadır.
Otizm tanısı, klinik ortamda bilimsel yöntemler ile uzman hekimler tarafından konulan bir tanıdır. Ancak evde otizm testi, tanı sürecini hem kolaylaştıran hem de hızlandıran bir test olarak tanımlanır. Dolayısıyla da evde otizm testinde annenin, babanın ya da çocuğa bakım veren diğer ebeveynlerin otizm spektrum bozukluğu konusunda bilinçli olması büyük önem taşır.
Bilinçli ebeveynler aynı zamanda birçok hastalık ve nörolojik farklılıkta olduğu gibi bir nörolojik farklılık olan otizm spektrum bozukluğunda da erken tanı ve erken tedavi anlamına gelmektedir. Bu noktada evde otizm testi, bir nevi çocuğun detaylı olan gözlemlenmesi anlamına gelir.
Evde Otizm Testi Nasıl Yapılır?
Evde otizm testi, çocuğa bakım veren kişilerin ya da anne ve babaların bilinçli olmasıyla ilgili olan bir testtir. Otizm spektrum bozukluğu, öncelikle bir hastalık değil nörolojik farklılıktır. Ancak tedavi edilmediği takdirde bireyin hem akademik hem de sosyal hayatını büyük oranda olumsuz etkileyen semptomlar meydana geldiğinden erken tanı ile birlikte özel eğitim tedavisi büyük önem taşır.
Otizm tanısı, genellikle çocuklara 3 yaşından sonra konulabilen bir tanıdır. 3 yaş öncesi bebeklerde henüz tam hareketlilik başlamadığından otizm spektrum bozukluğu olsa dahi bulguları fark edebilmek zor olabilir. Ancak ebeveynlerin ya da bakım veren diğer kişilerin otizm konusunda bilinçli olması sayesinde 18. ay gibi dönemlerde de otizm bulgularını görmek ve belirtileri fark etmek mümkün olabilmektedir.
Otizm testi, bilimsel yöntemlerle uzman hekimler tarafından yapılsa da şüpheli durumlarda ebeveynlerin de ev ortamında test yapabileceği yönergeler vardır. Uzman hekimlerin hazırlamış olduğu ev otizm testi içerisinde çocuğun davranış ve tutumlarını inceleyen birçok madde vardır. Ebeveynler bu maddeler doğrultusunda ev ortamında çocuğu gözlemleyerek otizm testi yapabilir. Bu sayede şüpheli durum ve belirtiler gözlemlendiğinde erken dönemde bir uzmana başvurmak tanı sürecinde de erken davranılmasını sağlar.
Bebeklerde Otizm Testi
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen bir nörolojik farklılık olmakla birlikte genellikle çocukluk dönemlerinde fark edilebilen bir durum olduğundan bebeklik çağlarında tanı koymak imkansız denecek kadar zordur. Ancak sağlıklı ve normal olan bebekler 6 aylık olduktan sonra ses çıkarmak, göz teması kurmak ve seslere tepki vermek gibi eylemleri gerçekleştirebildiğinden bu dönemlerde de bilinçli ebeveynlerin otizm belirtilerini fark edebilmesi muhtemel durumlar arasında yer alır.
Bebeklerde otizm belirtilerini anlamak için otizm testi yapılırken genellikle doğal gelişim sürecinin gerektiği davranışlar gözlemlenir. Seslere tepki verip vermemesi, bakım veren kişiler ile göz teması kurmaması ya da duyduğu sesleri adeta duymazlıktan gelmesi, gülme ve sarılma eylemlerini gerçekleştirmemesi evde bebeklere yapılan gözlem ve otizm testi bakımından son derece önemli belirteçler olmaktadır.
Yetişkin Otizm Testi
Yetişkin otizm testi, bebeklere ve çocuklara kıyasla çok daha kolay olmaktadır. Sağlıklı ve normal olan yetişkinler tüm yetilerini kazanmış ve sosyal becerilerini geliştirmiş olan bireylerdir. Dolayısıyla da otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde otizm belirtilerini fark etmek ve bulguları saptamak çok daha kolay olmaktadır.
Otizm spektrum bozukluğu olan yetişkin bireylerde görülen en belirgin belirtilerin başında göz temasından kaçınması gelir. Karşısındaki insanlarla iletişim kurmaktan kaçınırken aynı zamanda mümkün olduğunca da göz teması kurmazlar. Ayrıca sözel ve bedensel iletişimde yetersizlik, empati kuramama, yaşıtlarıyla sosyal ilişkilerde zorlanma gibi nedenler de otizmi işaret eden şiddetli belirtilerdir. Evde otizm testi yapılırken özellikle yetişkin bireylerde bu belirtiler mutlaka gözlemlenmelidir.
Söz konusu otizm belirtilerinin hepsi ya da birkaçı gözlemlendiğinde en hızlı şekilde mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Uzman hekimler, bilimsel test ve klinik muayene sayesinde çok daha hızlı şekilde tanı koyabilmektedir. Özellikle yetişkinlerde uygulanan CARS otizm ölçeklendirme testi, yetişkin bireylere uzman hekimler tarafından uygulanarak otizm spektrum bozukluğunun somut olarak saptanmasını sağlayan otizm testidir.
Atipik Otizm Testi
Otizm spektrum bozukluğu belirtilerinin birçoğuna sahip olan ancak klinik tanısı konulmamış otizm türüne “Atipik otizm” adı verilmektedir. Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu gibi bilimsel yöntem ve tekniklerle test edilebilir bir durumdur. Bu testler aynı zamanda söz konusu nörolojik farklılığın normal otizm ya da atipik otizm olup olmadığını kolayca ayırt edebilmektedir.
Akademik Terapi olarak alanında uzman kadromuz ve son sistem teknolojiye ait ekipmanlarımız ile Küçükçekmece, Esenyurt, Avcılar ve Beylikdüzü bölgelerinde otizm testi ve özel eğitim hizmetlerini güvenle sunmaktayız.