Ana sayfa » Disleksi » Disleksi Hastalığı
Disleksi Hastalığı

Disleksi Hastalığı

Yazı İçeriği

Disleksi hastalığı, aslında bir hastalık değil, nörolojik bir farklılık olmakla birlikte özellikle eğitim hayatının başlamasıyla kendisini gösteren bir durumdur.

Özel öğrenme güçlüğü olarak da bilinen disleksi hastalığı, bireylerde herhangi bir zeka geriliği olmamasına rağmen öğrenme güçlüğü yaşamasına neden olur. Bu durumun temel nedeni beynin dili algılayan bölümlerinin işlevlerini tam anlamıyla yerine getirememesidir.

Öğrenmeyi doğrudan etkileyen disleksi, bu nedenle de özellikle çocukların okula başladığı dönemlerde başarısının gerilemesiyle birlikte belirtileri daha net görülmeye başlanır.

Disleksi Hastalığı Nedir?

Disleksi ne demek: Disleksi, özel öğrenme ya da diğer adıyla okuma güçlüğü farklılığıdır. Yanlış bilinenin aksine bir hastalık değildir. Disleksi teşhisi konulan bireylerde herhangi bir zeka geriliği yoktur. Ancak beynin dili algılayan bölümü işlevini doğru bir şekilde yerine getiremediğinde bireyde disleksi yani öğrenme güçlüğü adı verilen durum meydana gelir.

Diğer bir tanımla disleksi kısaca; bireyin kelimeleri okuma, yazma, telaffuz gibi konularda güçlük çekmesidir. Disleksi rahatsızlığı, doğuştan gelen bir hastalık olabileceği gibi aynı zamanda doğum sonrasında bireyin yaşadığı komplikasyonlara bağlı olarak da meydana gelebilen bir durumdur.

Disleksi Hastalığı Belirtileri

Disleksi, erken tanının bireyin eğitim planlamasının yapılması ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi açısından son derece önemli olduğu bir hastalıktır. Bu nedenle de özellikle ebeveynlerin hastalığın belirtileri konusunda dikkatli ve bilinçli olması erken tedavi için önemli bir konudur. Disleksinin en sık görülen belirtileri;

  • Yaşıtlarına göre geç konuşma
  • Konuşma sırasında doru kelimeler seçmede zorlanma
  • Yeni kelimelerin öğrenmekte zorlanma
  • Kelimeleri hecelerken ve kelimeleri yazarken zorlanma
  • Kelimeleri okumada, öğrenmede ve ezberlemede zorlanmadır. Bu belirtiler disleksi olan bireylerde en sık görülen belirtilerdir.

Disleksi Bir Hastalık mıdır?

Disleksi, halk arasında okuma ya da öğrenme güçlüğü olarak tabir edilmektedir. Toplumda görülme oranı oldukça azdır. Zihinsel gelişim geriliğine bağlı bir hastalık olmamasına rağmen disleksi ciddi düzeyde öğrenme güçlüğüne neden olur.

Disleksinin nedeni beynin dili algılayan bölümleridir. Beynin dili algılayan bölümleri görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmediğinde bireyde okuma, yazma, anlama, heceleme ve benzeri öğrenme güçlükleri meydana gelebilir.

Disleksi Hastalığı Tedavisi

Disleksinin görülme oranı az olsa da birçok kişi tarafından tedavi yöntemleri merak edilen bir hastalıktır. Disleksi yani diğer adıyla öğrenme güçlüğü hastalığının henüz tıp alanında bilim adamları tarafından bulunmuş kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak disleksi tanısı konulan bireylerin yaşadığı zorlukları minimum seviyeye indirmek için özel eğitim yöntemleri uygulanır.

Disleksi tanısı konulan çocuklara özel eğitim kapsamında farklı terapiler uygulanır. Bu terapiler, çocuğun beş duyu organını geliştirmek üzere kişiye özel oluşturulmuş özel eğitim programlarıdır. Bu programlar alanında uzman kişiler tarafından hazırlanır. Disleksi tedavisine yönelik özel eğitim hizmetleri almak için Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar ve Küçükçekmece başta olmak üzere birçok noktada bulunan merkezlerimizle hemen iletişime geçebilirsiniz.  

Disleksi Hastalığının Özellikleri

Disleksi hastalığı, öğrenme sürecini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğundan zeka geriliği olarak tabir edilse de bu yanlış bir tabirdir. Disleksik çocuklarda öğrenme, okuma ve yazma güçlüğü olduğu doğrudur. Ancak bu sorun zeka gelişiminin geriliğinden değil beynin dili algılayan bölümlerinin doğru çalışmamasından kaynaklı bir durumdur.

Disleksinin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak disleksi tanısı konulan çocuklara özel eğitim ve rehabilitasyon kapsamında çocukların öğrenmeyi geciktirici semptomları ortadan kaldırılarak öğrenme sürecinin beş duyu organa yapılan terapilerle normale dönmesi amaçlanır.

Disleksi Hastalığı Hangi Doktor?

Disleksi şüphesi meydana geldiğinde eğer şüphe altında olan birey çocuk ise o halde mutlaka en kısa sürede çocuk psikiyatristine başvurulmalıdır. Ayrıca zaman zaman bu hastalık yetişkin bireylerde de meydana gelmektedir. Yetişkin bireylerde ise psikiyatristler disleksi şüphesi üzerinde yoğunlaşabilen uzmanlardır.

Disleksi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Disleksi hastalığı, küçük yaşlarda anlaşılması zor olan bir hastalık olsa da özellikle çocuklarda okul hayatının başlamasıyla birlikte çocuğun öğrenme güçlüğü çekmesinin yanı sıra görülen bazı belirtilerle kendisini gösterir. Kelimeleri hecelemekte zorlanma, okuyamama, konuşurken kelime seçmekte zorlanma ve yaşıtlarına göre geç konuşma gibi durumlar disleksinin en sık görülen disleksi belirtileridir.

Bu belirtiler kuvvetle muhtemel disleksiyi işaret etse de uzman bir doktora başvurulmadan bu belirtilerin kesinlikle disleksi olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu noktada alanında uzman doktorlar tarafından uygulanan birtakım testler sonucunda daha net ve kesin teşhisler konulmaktadır.

Disleksi Hastalığı Testi

ÖÖG yani özel öğrenme güçlüğü testi olan disleksi testi, tanı yapılan testtir. Bu test ile çocuğun okuma ve yazma gibi faaliyetlerde güçlük çekip çekmediği kontrol edilir. Her yaşa ve her döneme göre farklı şekillerde uygulanan bir test olduğundan her bireye özel olarak uygulanan kişisel bir değerlendirme testidir.