Ana sayfa » Disleksi » Disleksi Belirtileri
Disleksi Belirtileri

Disleksi Belirtileri

Yazı İçeriği

Disleksi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunun sebebi, disleksinin hafif ila şiddetli arasında değişmesi ve semptomların da buna göre derece ve sayı olarak değişiklik göstermesidir.

Disleksi, genellikle, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, disgrafi, diskalkuli ve dispraksi ile birlikte bulunmaktadır. Bu nedenle, farklı öğrenme güçlüklerinin belirtilerinin bir arada tek bir kişide gözükmesi muhtemeldir.

Disleksi Hastalığı Belirtileri

Disleksi, halk arasında genellikle yanlış bilinebilmektedir. Bu nedenle, disleksi hastalığının belirtilerine geçmeden önce, disleksinin bir hastalık olmadığını bilmek gerekir. Disleksi, özel öğrenme güçlüklerinden biridir.

Bu nedenle, özel eğitim sayesinde disleksik çocukların farklı becerileri geliştirmesi ve hem sosyal hayatlarında hem akademik hayatlarında karşılaştıkları zorlukları aşması mümkündür. Erken yaşta tespit etmek ve gerekli desteği almak büyük bir fark yaratmaktadır.

Akademik terapi olarak, özel eğitim alanında uzmanlaşmış eğitimcilerimiz ile Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt bölgelerinde disleksik çocuklara ihtiyaç duydukları alanlarda hizmet vermekte ve karşılaşabilecekleri zorluklarla mücadele etmelerine yardımcı olmaktayız.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi belirtileri çoğu kişiyi şaşırtabilmektedir. Belirtiler arasında okuma zorluğu olduğu gibi ayakkabı bağcıklarını bağlamakta zorlanmak, tekerlemeleri öğrenememek gibi farklı birtakım belirtiler de vardır. Bunlar çoğunlukla disleksinin dolaylı göstergeleri olsa da aynı zamanda en güvenilir olanlar arasındadır.

Yine de disleksiye tanı koymaya çalışırken her zaman dikkatli davranılmalıdır, çünkü hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve semptomlar kişiden kişiye önemli ölçüde farklılaşabilir. Ayrıca, okumaya ve kelimelere maruz kalma eksikliğinden kaynaklı durumlar disleksi ile karıştırılabilmektedir.

Bu nedenle, ebeveynlerin, disleksi hakkında bilgi edinmeleri ve çocuklarını yakından gözlemlemeleri önemlidir.

Disleksi Belirtileri 8 Yaş

Çocukların ilkokula başlaması ile birlikte disleksi belirtileri daha belirgin olabilmektedir. Bunun sebebi, çocukların akranları ile daha fazla bir arada vakit geçirmesi, yazılı ve sözlü birtakım görevleri yerine getirmeyi denemesi, okuma ve yazma çalışmalarına başlaması ve organize bir şekilde hareket etmesi gerekmesidir.

Çoğu kişi, okula başladıktan sonra disleksi tanısı almaktadır. 8 yaşındaki çocuklarda dikkat edilebilecek belirtiler arasında okumayı içeren oyunlara veya etkinliklere katılmak istememek, hoşlandığı konularla ilgili olsa bile kitaplarla ilgilenmiyor gibi görünmek, okumayı yeni bitirmiş olsa bile bir hikâyeyi özetleyememek yer alabilir.

Buna ek olarak; harfleri ve sesleri karıştırmak veya doğru harfi karşılık gelen sese bağlayamamak, bir hikâye anlatırken kekelemek, beden dilini anlayamamak, harfleri veya kelimeleri sıra dışı okumak veya yazmak, bilinen kelimeleri hatırlamakta zorlanmak ve benzer harfleri birbiri ile karıştırmak da belirtiler arasındadır.

Yetişkinlerde Disleksi Belirtileri

Çocukluğunda disleksi tanısı almayan disleksik kişilerin, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde tanı alması mümkündür. Tanı almayan ve disleksik olan yetişkinler genellikle okuma güçlüklerinin üstesinden gelmek için çeşitli yöntemler geliştirmiş olabilir. Ancak bu, tamamen durumun ortadan kalktığı anlamına gelmez. Aslında, ilgili semptomların çoğu hala mevcuttur ve dikkatli bir gözlemle tanımlanabilir.

Yetişkinlerde disleksi belirtileri bir çocuğunkine benzerdir, ancak bazıları doğrudan okuma ve yazma ile ilgili olan, bazıları ise olmayan çok daha karmaşık konularla karakterize olabilmektedir.

Okuma, günlük yaşamda, özellikle çalışma alanında gerekli bir beceri olduğundan, disleksik bir kişinin, teşhis ve uygun eğitim olmadan hem kişisel hem de profesyonel yaşamın farklı yönleriyle başa çıkması çok zordur. Bu nedenle disleksik bir kişi sosyal ve duygusal sorunlarla da uğraşmak zorundadır.

Yetişkinler için en sık görülen disleksi semptomlarından biri hafıza ile ilgili zorluklar yaşamaktır. Bu aynı zamanda matematik problemlerini çözmede zayıf olmanın da sebebidir. Aynı zamanda kişinin işleri etkin bir şekilde yönetmesini ve organize etmesini engeller; disleksik insanlar zaman ve görev yönetimi, son teslim tarihlerine uyma ve bu tür diğer görevlerle önemli ölçüde mücadele eder.

Disleksi Belirtileri 6 Yaş

Disleksi belirtileri genellikle çocuklar 6 yaş ve sonrasında daha belirgin hale gelir.

6 yaş ve üzerindeki çocuklarda disleksi belirtileri şunlardır:

Harfleri ve temsil ettikleri sesleri öğrenme problemleri

Öngörülemeyen ve tutarsız yazım

Harfleri ve rakamları yanlış şekilde yazmak

Kelimelerdeki harflerin sırasını karıştırmak

Yanlış ve yavaş okumak

Harfleri görmekte sorun yaşamak

Sözlü ifade biçimlerinde iyi olsa bile kendini yazarak ifade edememek

Yönlerle bağlantılı durumlarda hata yapmak

Okul Öncesi Disleksi Belirtileri

Okul öncesi dönemde disleksinin fark edilmesi daha güç olabilmektedir. Bunun için çocuğun yakından gözlemlenmesi gerekir.

Okul öncesi yaştaki çocuklarda, yaş grubuna uygun kelimeleri telaffuz etmede zorluk, kelimeleri nesnelerle eşleştirmekte güçlük (örneğin oyuncak bebek istenildiğinde bir top getirmek gibi), ortak söylenen tekerlemelerden hoşlanmamak veya tamamlayamamak, basit iki adımlı yönergeleri takip etmekte sorun yaşamak, sol ve sağı ayırt edememek, aynı yaştaki diğer çocuklardan daha küçük bir kelime dağarcığına sahip olmak (yeni kelimeler öğrenmeyi zor bulmak) ve kafiyeli kelimeleri tanıyamamak veya bulamamak disleksiden kaynaklanıyor olabilmektedir.

Disleksi Belirtileri 3 Yaş

Bazı durumlarda, bir çocuk okula başlamadan önce disleksi semptomlarını tespit etmek mümkündür.

Belirtiler, aynı yaştaki diğer çocuklarla karşılaştırıldığında gecikmiş konuşma gelişimi (bunun birçok farklı nedeni olabilir), uzun kelimeleri doğru telaffuz edememek ve cümleleri “karmakarışık” hale getirmek gibi konuşma sorunları (örneğin, “helikopter” yerine “hekilopter” gibi), kullanılacak doğru kelimeyi hatırlayamama veya cümleleri yanlış bir şekilde bir araya getirme gibi konuşulan dili kullanarak kendisini ifade etme sorunları ve tekerlemeler gibi kafiyeli kelimelerin çok az anlaşılması olabilmektedir.

Disleksi Belirtileri 18 Yaş

Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra, daha büyük çocuklarda ve 18 yaşındaki kişilerde disleksi belirtileri şunları içerebilir:

Anlatımdan yoksun, kötü düzenlenmiş yazılı çalışmalar (örneğin, belli bir konu hakkında çok bilgili olsalar bile, bu bilgiyi yazılı olarak ifade etmekte zorlanabilirler)

Deneme, mektup veya rapor planlama ve yazma zorluğu

Mümkün olduğunda okumaktan ve yazmaktan kaçınmaya çalışmak

Not alma veya kopyalama zorluğu

Kötü el yazısı

Telefon numarası gibi şeyleri hatırlamaya çalışmak

Son teslim tarihlerine uyamamak

Çocuklarda Disleksi Belirtileri

Bir çocuğun, kelimeleri okumak ile ilgili sorunlar yaşaması, yazarken ‘d’ ve ‘b’ gibi belirli harfleri düzenli olarak karıştırması, ön ekleri veya son ekleri öğrenmek gibi dilbilgisi ile ilgili sorunlar yaşaması, sınıfta yüksek sesle okumaktan kaçınması, kitap okumayı sevmemesi, beklenen seviyelerinin altında okuması disleksinin göstergeleri olabilir.

Çocuğunuzda bu durumlardan bazıları bir arada gözlemlemeniz durumunda bir uzman ile görüşerek gerekli yardımları almasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Disleksi Belirtileri

Dilin temel seslerini ayırt etmek ve kullanmak disleksik kişiler için çok zordur. Bu nedenle konuşmayı geliştirmekte akranlarına kıyasla geç kalmaları şaşırtıcı değildir. Unutmamak gerekir ki, her çocuk kendi hızında öğrenir, bu nedenle bir çocuk “normalin” gerisindeyse hemen disleksik olduğu kanısına varılmamalıdır.

İlk sözlerini 15 aylığa kadar söylemeyen veya ilk cümlelerini 2 yaşına kadar söylemeyen çocukların disleksik olma riski daha yüksektir.