Beylikdüzü duyu bütünleme sayesinde beyin tarafından algılanan 8 duyuya yönelik tanımlama ve geliştirme işlemleri yapılır. Özellikle bu duyularda görülen eksiklikler üzerinde duran önemli bir terapi türüdür.
Beylikdüzü duyu bütünleme ve diğer ilçelerde yer alan merkezlerde birçok metot yardımı ile rahatsızlıklar giderilir. Bireyden beklenen normal bireyler gibi duyusal tepkiler vermesidir. Terapiler ve uygun eğitimler sonrasında bireyde düzelme hatta normal olarak duyularını kullandığı görülür.
Duyu Bütünleme Nedir?
Duyu Bütünleme Nedir: Duyu bütünleme ile çocukların günlük yaşamlarında duyusal problemlerin en aza indirilmesi ya da ortadan kaldırılması planlanır. Çocukların duyularıyla normal çocuklarda olduğu gibi beyinsel gelişimlerin sağlanması üzerinde birçok terapi hizmetini barındırır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu
Beyin tarafından algılanan 8 duyuya yönelik çocuğun normal yaşıtlarına göre dışardan gelen uyaranlara az ya da çok tepki verir. Bu durumların genel adına duyu bütünleme bozukluğu denir.
Bu bozuklukla beraber çocukta belli başlı problemler de görülür. Başta yaşıtlarına uygun olarak hareket edememesi, iletişim sorunlarını yaşaması, hiperaktif olması görülen rahatsızlıklardır. Ek olarak sık sık düşmeler, yüksekten korkması, oyun becerisinin zayıflığı gösterilebilir.
Duyu Bütünleme Terapisi
Beylikdüzü duyu bütünleme terapisi zenginleştirilmiş sınıflarda çocuklara uygulanan üst düzet terapilerdir. Çocuğun değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından uygulanan terapilerde hangi eksiklikler varsa onlar üzerinde durulur.
Çocuklar oyun oynarken kendi kendilerini tedavi etmektedirler. Birçok duyusal uyaranın harekete geçirildiği bu ortamlarda maksimum iyileşmeler görülür. Bu süreçte aile ile de koordineli çalışılır ve evde de düzenlemeler için tavsiyeler verilir.
Duyu Bütünleme Eğitimi
Duyu bütünleme eğitimi aileye verilen bir eğitim olup, çocuk hakkındaki her şeyi içerir. Özellikle değerlendirme sonuçları ve uygulanacak terapiler hakkında bilgiler verilir. Süreç içinde ailenin neler yapacağı üzerinde durularak tavsiyeler verilen bir eğitimdir.
Duyu Bütünleme Kursu
Duyu bütünleme kursu bu alanda hizmet verecek kişilere uygulanan eğitimleri içerir. Başta fizyoterapistler, ergoterapistler ve konuşma ile dil terapistlerine eğitimler verilir. Bu eğitimleri eğitim alan kişilerin uzmanları tarafından verilir.
Duyu Bütünleme Çalışmaları
Beylikdüzü duyu bütünleme çalışmaları duyuları harekete geçiren aktivite ve oyunlardır. Eğlenceli ve motivasyonu artıran bu çalışmalar ile çocuk mutlu olarak terapiye devam eder. Özellikle amaca uygun oyunların seçilmesi tedavi başarısını da artırmaktadır.
Duyu Bütünleme Aktiviteleri
Çocuğun değerlendirmesi bittikten sonra duyu bütünleme aktiviteleri sürece eklenir. Bu saatten sonra çocuk üzerinde birçok uygulama yapılır ve duyusal olarak eksik olunan durum giderilmeye çalışılır.
Duyu bütünlemede kullanılan aktiviteler:
- Top havuzunda oynamak
- Traş köpüğü ile kaymak
- Yerde sürünmek
- Tırmanma oyunları oynamak
- Fasulye kabında oyuncak aranması
Yukarıda yer alan aktiviteler ve daha birçok aktivite bu alanda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Kitap Önerileri
Duyu bütünleme ile ilgili tüm detayları yazı içerisinde bulabilirsiniz. Fakat daha detaylı bilgi almak için sitemizde önerdiğimiz kitap isimlerine bakabilirsiniz.
Duyu Bütünleme Materyalleri
Duyu bütünleme materyalleri daha çok oyuncaklardan oluşmaktadır. Kişinin rahatlamasıyla birlikte sakin olmasına ve bu sayede ev-okul ortamında duyusal olarak gelişimi artar. Ayrıca süreç içinde kullanılan materyaller öğretmen tavsiyesi ile ev ortamında da kullanılarak tedavi koruma altına alınır.
Beylikdüzü duyu bütünleme 8 duyuya ait problemleri tanımladıktan sonra materyal seçiminde bulunur. Uzman ekibiyle birlikte materyallere karar verip çocuğun pozitif ortamlarda terapi görmesi için çalışmalar sürdürerek duyusal eksiklikler giderilir.
Duyu Bütünleme Odası
Duyu bütünleme odasında çocuğun dikkatini çekecek onu duyularını harekete geçirecek birçok obje bulunur. Bunların başında aydınlatma malzemeleri yer alırken, oyun alanlarıyla da bir bütünlük sağlanıp terapiler uygulanır.
Evde Duyu Bütünleme Etkinlikleri
Ev ortamında duyu bütünleme etkinlikleri uzman tavsiyesi ile uygulanabilmektedir. Bunlar daha çok egzersizler ve duyusal alanda bütünleştirme faaliyetleridir. Aileler uzmanlarla koordineli çalışarak ev ortamında birçok etkinlik ile çocuklarının iyileşmesinde pay sahibi olabilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Beylikdüzü duyu bütünleme bünyesinde yer alan birimlerin çalışması, uyguladığı yöntemler ve duyuların nasıl tamamlandığı hakkında birçok soru bulunmaktadır. Şimdi o soruları inceleyelim.
Duyu bütünleme ne işe yarar?
Duyuların değerlendirilmesi, sonrasında eğitimlerle düzenlenmesi ve normalleşmesi sağlanır.
Duyusal hassasiyet nedir?
Kişinin normal şartlara bağlı olarak dışardan gelen uyarana aşırı tepki vermesine duyusal hassasiyet denir.
Duyu bütünleme bozukluğu nasıl anlaşılır?
Yapılan birçok test sonrasında ve gözleme bağlı sonuçlarla duyu bütünleme bozukluğu anlaşılır.
Duyu bütünleme kursuna kimler katılabilir?
Beylikdüzü duyu bütünleme kurslarına ergoterapistler, fizyoterapistler, konuşma ve dil terapisti katılabilir. Ailelerde bu kurslardan yardım alabilir.
Duyu bütünleme problemi nedir?
Çocuk üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucu yaşıtlarına göre duyularında eksik görülmesine duyu bütünleme problemi denir.
Duyusal işleme bozukluğu nedir?
Beyin tarafından algılanan duyuların sağlıklı çalışmamasından dolayı doğru anlamlandırmalar yapamama durumuna denir.
Duyusal etkinlik ne demek?
Duyuların harekete geçmesini sağlayan motivasyonu sağlayan oyun ve uygulamalardır.
Duyu kusuru nedir?
Bireyde var olan duyunun hissedilmesinden daha çok ya da az hissedilme durumudur.
Hastalarda görülen duyu algı bozukluğu nedir?
Duyu algı bozukluğu çevreden gelen uyaranların beyin tarafında algılanmamasıdır.
Duyu bütünlemede neler yapılır?
Birey için gerekli olan duyular için fazla uyaranın olduğu motivasyonun bol olduğu ortamlarda oynanan oyun ve aktivitelerle yapılır.
Duyu oyunları nelerdir?
Duyu oyunları vücut ve beyin gelişiminin sağlandığı birçok uyaranın bir arada bulunduğu aktivitelerdir.
Duyu sistemleri nelerdir?
Toplam 8 adet olup, işitme, tat alma, koklama, vestibüler, proprioreseptif, taktil, interoreseptif sistemeleridir.
Duyu profili nedir?
Duyular hakkında çocukta var olan durumun aile ve testler yardımı ile ortaya konulmasıyla oluşan bilgilere denir.
Duyusal entegrasyon nedir?
Beylikdüzü duyu bütünleme inceleme alanlarından bir tanesi de duyusal entegrasyondur. Duyuların algılanamadığı, beyinde koordinasyonun sağlanamadığı bu kavram için birçok uygulama ile tedavi planı oluşturulur.
Duyusal modülasyon nedir?
Duyusal modülasyon etraftan gelen uyaranlara karşı beynin anlamlandırma ve organize etme sürecini anlatan kavramdır.