Ana sayfa » Duyu Bütünleme » Duyu Bütünleme Bozukluğu
Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Yazı İçeriği

Duyu bütünleme bozukluğu beynin koku, tat, ses, dokunma gibi duyusal deneyimlerle aldığı bilgileri beynin organize ederek yorumlama sürecindeki sorunlardır. Duyusal olarak cevreden gelen duyuları algılamada problem olduğu durumlarda, öğrenme ve hareket ortaya çıkarmada zayıflık veya zorluk çekme meydana gelir.

Duyularımız

Duyularımız dünyayı keşfetmemize ve hayatı idame etmemizi sağlayan temel unsurlardır. Davranışlarımız beyin ile özelleşmiş duyusal reseptörlerin bağlantısına göre şekillenmektedir. Beyinde veya duyu algılamada oluşacak problemler davranış ve hareketi etkilemektedir. Sonuç olarak duyu bütünleme bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.

Duyu Bütünleme Bozukluğu ile Çocuklarda Aşırı Hassasiyet Ve Tepki

Duyu bütünleme bozukluğu olan bazı çocuklarda beyin, dışarda duyularla gelen uyarıları hissetmekte aşırı tepki verebilirler bu durum onları çok rahatsız eder. Örnek olarak, taktil hassasiyeti olan bir çocuk vücuduna kum, şeker gibi önemsenmeyecek maddeler değdiğinde aşırı tepki verebilir, silinmesini isteyebilir bu durumda dolaylı yollardan onun aktifleşmesini engeller gelişimin de olumsuzluklara sebep olabilir. Ayrıca yüksek hassasiyeti bulunan çocuklar dışarda gelen ses, ışık, değişik zemin gibi duyulardan hangisine hassasiyeti varsa hissettiği anda beynini yoğun bir şekilde yoran ve onu huysuzlaştıran, korkutan son derece rahatsız edici bir durum yaşayabilmektedir.

Çocuklar vücuduna gelen duyusal uyarılara normalin altında cevap verebilir bu durum zayıf duyarlılık meydana getirebilmektedir. Duyu bütünleme bozukluğu ile duyulara vermesi gereken cevabı vermemesi etrafında ki çocuklarla iletişimini dahi etkileyebilmektedir. Çocuklar etrafında hissettikleri duyulara göre hareket oluşturmakta tepki vermekte ve bir planlama yapabilmektedir. Bu durumun olmaması demek çocuğun daha basit oyunlar oynayarak kendini geliştirecek planlı oyunlardan kaçmasına sebep olabilmektedir. Çocukların etrafında hissetmeleri gereken uyaranları alamadıklarında bir arayışa girebilmekte veya gelen uyarıyı yoğunlaştırmak için daha fazla maruz kalmak isteyebilmektedir.

Duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar normalde bir oyuncağa hafif olarak dokunduğunda hissettiklerini hissetmek için o oyuncağı daha fazla sıkmaları, sarılmaları veya olması gerekenden farklı şekilde sallamalar dahi yapabilirler. Kendi yaşıtlarıyla oynadıkları oyunlarda bazen onlara zarar verecek kadar kaba davranışlar veya onları bunaltacak şekilde son derece fazla temasa ve aşırı hareketlere dayalı oyun oynama isteğinde bulunabilirler bu durum da oyun arkadaşı ve çevresinde ki çocukların ondan uzaklaşması oynamak istememesi gibi durumlara sebebiyet verebilir.

Duyu bütünleme bozukluğu veya eksikliği olan bireyler dikkatli analiz edildiğinde oyunlarda, ikili ilişkilerde ve aile ile olan bağlarında belli noktaların eksikliği görülebilir. Çocukların ileriki yaşamında karşılaşacakları problemlere sebebiyet verebilmekte onları kişilik olarak etkileyebilmektedir.

Bu yazımızda duyu bütünleme bozukluğu hakkında detaylı bilgilere değindik. Avcılar, Bakırköy, Esenyurt, Küçükçekmece ve Beylikdüzü bölgelerine ücretsiz servis desteği vererek, duyu bütünleme terapisi hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

İsterseniz duyu bütünleme hakkında tam kapsamlı rehber niteliğindeki duyu bütünleme rehberi makalemize de göz atabilirsiniz.