Ana sayfa » Duyu Bütünleme » Duyu Bütünleme Nedir?
Duyu Bütünleme Nedir?

Duyu Bütünleme Nedir?

Yazı İçeriği

Duyu bütünleme nedir; kişinin vücudu ve dış çevreden gelen duyusal bilgileri, etkin bir şekilde kullanmayı imkân verecek şekilde işlemlendiği nörolojik bir süreçtir.

Duyu Bütünleme Tanımı

Duyu bütünleme dokunma, hareket, beden farkındalığı, görme, ses, koku, tat ve yerçekimi gibi duyusal olarak hissettiklerini beyne ileterek tanımlaması ve yorumlanmasıdır. İnsanlar etrafını tanımada ve algılamada duyusal olarak hissetmelerinden yararlanır. Duyu bütünleme, algıladığımız dış dünyayı harekete geçmede ve eylem gerçekleştirmede kullanılmasını sağlayarak, beyin kontrol temelli bir süreci içerir. İnsan beyni algıladığı dünya ya göre hareket etmekte veya harekete geçişi sağlamaktadır.

Duyu Bütünleme Nedir: Duyusal İşleme

Duyusal olarak beyne gelen her uyarı etrafı tanımlamada kullanılır. Çevresinden aldığı uyarılar beden farkındalığını sağlayarak dış dünya ile iletişimini sağlamakta gelişimin önemli temellerini oluşturmaktadır. Herkes dünyayı anlarken duyusal deneyimlerden yararlanır. Duyusal işleme ile duyusal deneyimlerden aldıklarımızı eylemlere çeviririz.

Merkezi sinir sistemimiz gelişen, öğrenen ve yeni bağlantılar kurarak bunları depolayan plastik yapıdadır. Merkezi sinir sistemimiz gelen duyusal uyarıları işleyerek yeni bağlantılar kurar ve öğrenir. Bu durum sık tekrar edilen bir harekette kabiliyetleri artırarak hareketin kalitesini ve yapılabilirliğini sağlamış olur. Bir hareket ne kadar çok tekrar ederse beyinde yeni bağlantılar kurularak öğrenilmiş ve yapılabilirliğini o oranda artırmış olur.

Duyu Bütünleme Nedir: Duyusal Bütünleme Süreci

Duyusal bütünleme sürecinde duyusal deneyimlerle alınan bilgiler herkes tarafından farklı işlenir. Çünkü hepimizin farklı duyusal tercihleri vardır. Herkesin günlük yaşamda yapmayı sevdiği ve yapmaktan kaçındığı şeyler vardır. Genellikle farklı duyusal tercihlere sahip olmak, hayatımızda veya günlük görevleri öğrenme ve yerine getirme becerimizde büyük bir fark yaratmaz. 

Duyu sistemlerimiz sürekli olarak duyusal uyaranları yani sesleri, kokuları, ışıkları, hareketi, dokunarak hissetmeyi ve yer değiştirmeyi algılayarak bu uyaranlara maruz kalır. Bu sırada neyin önemli olduğuna dikkatimizi vermek için bu uyaranların çoğunu filtre etmemiz gerekir. Bu uyaranlardan bir veya daha fazlasına aşırı ya da çok az yanıt veriyorsak duyu bütünleme sürecimiz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Örnek olarak, biz konuşurken arkadan gelen sesler bizim ilgimizi çok fazla dağıtıyorsa ya da dokunduğumuz farklı bir zemin bütün ilgilimiz oraya vermemize sebep olabiliyorsa bu durum duyu bütünleme bozukluğuna işaret ediyor olabilir.

Bu yazımızda duyu bütünleme nedir sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Avcılar, Bakırköy, Esenyurt, Küçükçekmece ve Beylikdüzü bölgelerine ücretsiz servis desteği vererek, duyu bütünleme tedavisi hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Dilerseniz duyu bütünleme hakkında tüm bilgilerin yer aldığı duyu bütünleme rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.