Ana sayfa » Özel Eğitim » Özel Eğitim Etkinlikleri
Özel Eğitim Etkinlikleri

Özel Eğitim Etkinlikleri

Yazı İçeriği

Özel eğitim etkinlikleri bu alanda eğitime ihtiyaç duyan bireyler için çok etkili olmaktadır. Hem onlar üzerinde kalıcı öğrenmenin sağlanması hem de davranışlarına etki etmesi gözlemlenir. Özellikle eğitilebilir kişilerde bu etkinlikler çok daha yararlı olmaktadır.

Özel eğitim etkinlikleri arasında farklı etkinliklerin olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca her engele ve seviyeye uygun olarak yapılan bu etkinlikler eğitime ihtiyaç duyan bireyler için etkili olmaktadır.

Özel eğitimde kullanılan materyallere, oyuncaklara ve özel olarak kullanılan etkinlikler hakkında tüm merak edilen bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Özel Eğitim Materyalleri

Özel eğitim materyalleri bireyi harekete geçiren ve öğrenmeyi sıkıcılıktan kurtarır. Aslında sade bir eğitim yerine materyallerle desteklenmiş bir eğitim verilirse hem eğitimci hem de öğrenen keyifli bir ders yapmış olur.

Özel eğitimde kullanılan materyaller hem seviye hem de bireye özel olarak kullanılır. Bu anlam da en çok disleksi grubu ve zihinsel rahatsızlığı olan bireyler çok daha fazla yararlanır. Günümüzde bu alanda yapılan materyaller arasında ses kartları, bulmacalar, hayvan figürleriyle hazırlanmış oyunlar çokça kullanılmaktadır.

Özel Eğitim Etkinlik Örnekleri

Özel eğitim etkinlik örnekleri için birçok kaynak ve yapılan çalışmalardan yararlanılır. Özellikle daha önceden etkinlik planı oluşturulursa daha kolay olarak etkinlik için hazırlanma süresi ve etkinlik yapılacak bireyin hazır olması sağlanır.

Özel eğitim etkinlikleri için şunlardan bahsetmek mümkün.

  • En hızlı kim
  • Bil bakalım
  • Kukla yapıyorum
  • Ritme uyuyorum
  • Tatlı salata yapıyorum
  • Beştaş oynuyorum
  • Hareketli kağıtlar
  • Nohutları buluyorum

Yukarıda yer alan etkinlikler sayesinde birçok adım daha hızlı gerçekleşirken, eğitimci içinde büyük kolaylık sağlar.

Özel eğitim grup etkinlik örnekleri arasında ‘bu kim ne’, ‘temel hareketler’, ‘en nişancı kim’, ‘körebe oynuyorum’ etkinlikleri gösterilebilir.

Özel Eğitim Oyuncakları

Özel eğitim oyuncakları seviyelere uygun olarak seçilip oynatılır. Bazen zihin geliştirici bazen de motor kasların gelişimi için kullanılır. Günümüzde gelişime katkı sağlayan bu tür oyuncakları neredeyse her yerde bulmak mümkün.

Özel eğitimde kullanılan oyuncakları basit özelliğe sahip olup, özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler tarafından sürekli oynanabilecek özelliktedir. Bu oyuncaklar sağlamlık açısından da diğer oyuncaklardan daha sağlamdır. Başlıca oyuncaklar arasında ‘bul tak kare’, ‘müzik seti full’, ‘işitsel dikkat sesli tombala’ gibi oyunlar çoğunlukla kullanılır. Bunlara ek olarak ‘balık tutma’, mozaik çivi oyunu’ da oynatılır.

Özel Eğitim Oyunları

Özel eğitim oyunları aslında bireysel olarak daha etkili olmaktadır. Fakat burada özel eğitime ihtiyaç duyan bireyin seviyesi ve zihinsel özellikleri çok önemlidir. Çünkü özel eğitim etkinlikleri bu kriterlere göre belirlendikten sonra bireye düzeyine göre oyunlar oynatmak daha sağlıklı olmaktadır.

Özel eğitim oyunlarının eğiticiliğinin yanında eğitim alan kişinin toplumun bir parçası olduğu, farklı bir yanının garipsenmediği bu oyunlarla hissettirilir. Samimi ve sıcak bir ortamın oluşmasından sonra tüm oyunlar bireyin gelişimine daha fazla katkı sağlar.

Günümüzde özel eğitim oyunları içinde bireysel ve grupla oynanan oyunlar ayrı ayrı sıralanmıştır. Bunlar arasında bireysel olanlar daha çok zihinsel olurken, grupla oynanan oyunlar bedensel olmaktadır. Kişinin motor kaslarının gelişimine katkı sağlayan bu oyunlar bireyin sosyalleşmesi ve bir gruba ait olma hissinin oluşmasına katkı sağlar.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Etkinlikleri

Özel eğitim ve rehabilitasyon etkinlikleri programlı ve kademeli olarak uygulanır. Öncelikle bireyin seviyesi ve zihinsel özellikleri, engelinin nedeni anlaşıldıktan sonra süreç daha kolay ilerler. Bu süreçte bireye yapılan testler kısa süreli olup, hemen kademli bir eğitime geçilir.

Eğitime sürecinde özel eğitim etkinlikleri doğru kullanılırsa çok önemli faydalar sağlar. Özellikle bireyin davranışlarına ve zihinsel seviyesine göre seçilen etkinlikle çok daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.

Etkinlik olarak şu örnekler popüler olarak kullanılmaktadır. ‘Dürbün yapıyorum’, ‘yüzen batan cisimler’, ‘kurbağa gibi zıplıyorum’, ‘bul bakalım’ etkinlikleri hem zihinsel hem de bedensel gelişimi destekler. Özel eğitime katkı sağlayan bu etkinlikleri uzman kişiler ve işinde iyi olan eğitimcilerin sürekli başvurdukları etkinliklerdir.

Özel eğitim etkinliklerinin ortak amacı bireyin aktif olarak öğrenme ortamına katılması ve sonrasında kendi çabasıyla yaşantılar edinmesidir. Bu süreçte desteklenmesi ve her etkinliğe aktif olarak katılması çok önemlidir. Çünkü özel eğitim etkinlikleri bu bireyler için daha farklı pencerelerin açılmasına katkı sağlayacaktır. Bu süreçte aile de çok önemli olduğu için ailede işin içine dahil edilerek süreç ilerletilmelidir.