Ana sayfa » Özel Öğrenme » Disleksi Tedavisi
Disleksi Tedavisi

Disleksi Tedavisi

Yazı İçeriği

Disleksi Nedir?

Disleksi çoğu çocuk birinci sınıfa başladıktan sonra 3-4 ay içinde okumaya ve yazmaya başlar ve bu yeteneği kısa sürede geliştirir. Normalde, ebeveyn olarak beklediğimiz şey budur, ancak ne yazık ki okula başlayan çocukların yaklaşık% 10’u diğerleri ile aynıdır. kısa sürede okul bir kabusa dönüşür.

Zihinsel problemi olmayan bir öğrenci okuma yazma güçlüğü çekiyorsa ilk akla gelen problem disleksi olmalıdır. İlk olarak 1881 yılında Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından tanımlanan bu bozukluk, bir bozukluk olarak nitelendirilen geleneksel eğitimde yeterli zeka ve sosyokültürel imkana sahip olmasına rağmen öğrenme güçlüklerinde kendini göstermektedir.

Disleksi, konjenital gelişim ve travmatik olarak ikiye ayrılır. Konjenital disleksi kalıtsaldır veya doğum öncesi ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak gelişebilir.

Günümüzde çeşitli teoriler ve hipotezler olmasına rağmen, bu hastalığı tedavi etmenin nedeni ve yöntemi bilinmemektedir. Bu nedenle, çocuğumuz bu hastalık varsa, neden olduğu yerine ne yapmalı sorusuna dikkat etmek gerekir.

Belirtileri

Disleksinin erken teşhisi, hem çocuğun okuma becerilerinin gelişmesi hem de ileride ne tür bir eğitim alacaklarının belirlenmesi açısından önemlidir. Son araştırmalar, erken öğrenme desteğinin öğrenmeyi hızlandırmada önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Ana semptomlara bağlı olarak okul öncesi çocukların belirtileri:

  • Konuşmada Gecikme
  • Anlaşılması için doğru kelimeyi seçmede güçlük
  • Yeni kelimelerin öğrenmede yavaş olduğu söylendiğinde
  • Nesnelerin adlarını ve hecelemede zor kelimeleri yazmada yavaş zorluk.
  • Bir kelimedeki ve hareketli seslerdeki benzer sesleri tanımada zorluk
  • Yazılı kelimeleri öğrenme ve ezberlemede güçlük.
  • Kelimelerin sonundaki ekleri okurken ve / veya bir ek eklerken, kelime satırlarını gözden geçirin

Bu hastalık tek başına olduğunda, çocuğun sorunlarını belirlemek ve çözmek daha kolaydır.

Bununla birlikte, çoğu durumda, disleksiye birçok öğrenme zorluğu eşlik edebilir. Bu nedenle, bazı kaynaklar, semptomları diğer öğrenme güçlükleri ile birleştirildiğinde, bazen diğer öğrenme güçlükleriyle karıştırılabilen çok ciddi bir problem haline geldiğine işaret etmektedir.

Disgrafi: Bu öğrenme yeteneği, bozulmuş el-göz koordinasyonunun neden olduğu bir yazma güçlüğüdür.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB):

Disleksiklerin yaklaşık% 12-% 24’ünde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) vardır. Bu durumda DEHB tanısı konur çünkü tanı daha kolaydır ve fark edilmeyebilir. Ayrıca iki zorluk bir araya geldiğinde okumayı öğretmek zorlaşır.

Öğrenme Sürecinde Yaşanan Sorunlar

Ülkemizde disleksi olan çocuklar, ancak Türkçe’nin yapısı, ses sayısının azlığı ve her sesin bir karakterle temsil edilmesi nedeniyle geç okuma ve yazmayı çözebilmektedir. Ancak, akranlarından daha yavaştırlar ve birkaç kelimeyi yanlış yorumluyorlar. Hızları, uzun okuma ve yazma gerektiren sınavlarda tökezlemelerine neden olur. Bazen yazım hataları öğretmenleri tarafından kötü yazım nedeniyle cezalandırılır. Ancak çoktan seçmeli sınavlarda göreceli olarak başarılı olsalar da, sorunun ötesinde nedenlerle yanlış seçime yönelebilirler.

Bu çocuklar sembollerle zorlandıkları için matematikteki sembolik sembolleri ve kavramları anlamakta güçlük çekerler. Ayrıca sayıları hatırlamakta güçlük çektikleri için sayıları sırayla sayma, ileri ve geri sayma, çarpım tablosunu hızlıca ezberleme ve matematik dersinde başarısız olma gibi becerilerde zorluk yaşarlar.

Akademik Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi AvcılarBeylikdüzüKüçükçekmece ve Esenyurt bölgelerine Disleksi tedavisi alanlarında hizmetler vermektedir.