Ana sayfa » İşitme Engelli » İşitme Engelli Birisi İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?
İşitme Engelli Birisi İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?

İşitme Engelli Birisi İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?

Yazı İçeriği

İşitme engelli birisi insanlarla nasıl iletişim kurar? İşitme engelli birisiyle nasıl iletişim kurabiliriz? İşitme engelli insanlar konuşabilir mi?

İşitme engelli birisi insanlarla nasıl iletişim kurar? İşitme engelli insanlar konuşabilir mi? gibi sorular iletişim konusunda en merak edilen sorular arasında yer alıyor. Özel ve hassas davranılması gereken konulardan birisi olan işitme engeli, belli yöntemler kullanılarak engel olmaktan çıkabilecek durumlardan birisidir.

İşitme engelli bireylerin de normal insanlarla iletişim kurması günümüz şartlarında mümkündür. Ancak bu iletişim sürecinin sağlıklı ve anlaşılır seviyede olabilmesi için bazı şartların olması gerekmektedir.

İşitme Engelli İnsanlar Konuşabilir mi?

Duyma ve konuşma yetisi aynı oranda gelişen bir beceridir. Sağlıklı ve duyabilen bir birey, çevresindeki sesleri duydukça anlamaya başlar. Bu anlamlandırma aynı zamanda bireyin konuşma yetisinin de gelişmesini sağlayan bir durumdur.

İnsanların konuşabilmesi için öncelikle duyması ve çevresindeki sesleri anlayabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de işitme engelli olan insanlar, hiçbir sesi duymadıkları için aynı zamanda konuşamazlar.

Duyma ve Konuşma Engelli İnsanlar Nasıl İletişim Kurar?

İşitme engelli birisi insanlarla nasıl iletişim kurar sorusu aynı zamanda konuşma engelli olan kişiler için de sıkça sorulan sorulardan birisidir. Duyamayan insan çevresindeki sesleri duyamayacağı için konuşmayı öğrenemeyeceğinden konuşma becerisi gelişmez.

Günümüzde teknolojinin ve tıbbın gelişmesiyle birlikte işitme engelli bireylerin cihaz kullanarak çevresindeki seslerin birçoğunu duyması ve böylece zaman içerisinde konuşma becerisini kazanması mümkündür. İşitme engelli birisi insanlarla nasıl iletişim kurar sorusunun cevabı da bu teknikler içerisinde saklıdır.

1. İşaret Dili

İşitme engelli kişilerin diğer insanlarla iletişim kurmak için kullandığı en yaygın yöntem görsel bir dil olan işaret dili, yani işitme engelli dilidir. İşitme engelli bireyler, işaret dili sayesinde tüm ihtiyaçlarını ve düşüncelerini işaretlerle ifade edebilmektedir. Özellikle ileri derecede işitme engelli olan bireylerin çok fazla kullandığı bir yöntemdir. Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü ve Küçükçekmece ilçelerinde de verilen eğitimlerden birisidir.

İşaret dili tekniği, her ülkede ve her bölgede farklı şekillerde görüldüğünden bazen farklı bölgelerde yaşayan kişiler arasında işaret dili kullanılırken sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Hem işitme engelliler hem de sağlıklı bireylerin öğrenmesi son derece kolay olan işaret dili, bu özelliğine rağmen halk arasında çok da öğrenilmeyen ve bilinmeyen bir dildir.

2. Sözel İletişim Yöntemi (Doğal İşitsel-Sözel Yöntem)

Sözel iletişim yöntemi, işitme engelli bireylerin sağlıklı bir iletişim kurarak konuşma becerilerini öğrenme amacına yönelik geliştirilmiş bir yöntemdir. Cihaz yardımı ile işitme engelli olan bireylerin çevresindeki sesleri duymaya başlayarak doğal yollardan konuşmayı öğrenmesi amaçlanır.

Sözel iletişim yöntemi uygulanırken uzmanlar tarafından işaret dilinin kullanılması kesinlikle önerilmez. Çünkü işaret dilini öğrenmek son derece kolaydır ve bu nedenle de birey sözel dili geliştirmek için çaba sarf etmeyebilir.

Sözel işitsel yöntem sayesinde işitmen engelli bireyin ana dilini konuşması ve aynı zamanda karşısındaki sağlıklı bireylerin de konuştuklarını anlaması mümkün hale gelmektedir.