Ana sayfa » Küçükçekmece Bölgesi » Küçükçekmece Duyu Bütünleme
Küçükçekmece Duyu Bütünleme

Küçükçekmece Duyu Bütünleme

Yazı İçeriği

Küçükçekmece duyu bütünleme önemli terapilerin bir arada sunulduğu önemli bir hizmettir. Özellikle duyuların keşfedilmesi ve hangi duyularda eksik olduğu ile ilgili yapılan terapiler kişinin hayatında olumlu değişikliklere neden olmaktadır.

Küçükçekmece duyu bütünleme temelde duyuların onarılması olsa da aileye yapılan eğitimlerle bu durumun sağlandığı görülmektedir. Çünkü terapinin alındığı merkezde kalan eğitim bireyin hayatında devam etmiyorsa bir süre sonra bozulabilmektedir. Bu açıdan hem bireye hem de aileye eğitimlerin verilmesi duyu bütünleme için başarı sağlayacaktır.

Duyu Bütünleme Nedir?

Duyu bütünleme beyinde yer alan 8 duyuya karşı yapılan teşhis sonrası eksikliklerin giderilmesidir. Daha çok çocuklarda meydana gelen bu rahatsızlığın giderilmesinde birçok uzman eğitim verirken araç ve gereçlerde kullanılır.

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu bütünleme bozukluğu beyinde var olan duyuların doğru çalışmaması sonucunda oluşur. Özellikle duyulardan alınan bilgilerin yetersiz yorumlamaya ve tanımlanmada sorun yaşanmasından kaynaklı ortaya çıktığı görülür.

Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişilerdeki sorunlar şu şekildedir:

  • Yaşıtlarına göre farklı davranma
  • Oyun oynarken beceri zayıflığı
  • Oyunları algılarken eksiklik görülmesi
  • Sürekli hareket halinde olunması
  • Çoğu şeyden çabuk bıkması ya da huysuzluk çıkarması
  • Vücut hareketlerinin dengesiz olması ve düşmelerin yaşanması

Küçükçekmece duyu bütünleme ile yukarıda yer alan birçok sorundan kurtulmak mümkündür. Ayrıca farklı uzmanların, zenginleştirilmiş odalarda uyguladıkları terapiler sonrası %100 başarı alındığı görülmüştür.

Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu bütünleme terapisi çocukta var olan sorunun tanısı konulduktan sonra yapılan bir çalışmadır. Bu çalışmalarda çocukların kendilerini rahat edecekleri ve her türlü eğitici oyunun yer aldığı ortamlarda yapılır.

Terapi eksik duyular merkeze alınarak eğlenceli ve motivasyonun arttığı aktivitelerle desteklenerek yapılır. Çocuklar oyun oynadıkları sırada eksik duyularını da iyileştirmiş olurlar. Kendilerini ifade ederken artık zorlanmaz hatta içine kapanık davranışları geride bırakmış olurlar. Ayrıca aile ile yapılan koordineli çalışmalar evde de sürdürülerek tam başarı sağlanır.

Duyu Bütünleme Eğitimi

Duyu bütünleme eğitimi çocukların dışında aile ile yapılan bir eğitimdir. Bu eğitimde fizyoterapist ve ergoterapistler görev alır. Aileye çocuklarda görülen eksik duyular anlatılır. İyileştirme basamakları ve terapi süreci hakkında bilgi verilir.

Duyu bütünleme eğitimi ile ailenin ev ortamında yapacağı çevresel düzenlemeler üzerinde durulur. Ayrıca çocuğa uygulanacak terapide yapılan aktivitelerin amacından ve hangi duyuya iyi geleceği hakkında bilgilendirme yapılır. Aile bilinçli olarak terapileri destekleyici adımlar atar ve çocuk üzerinde başarılır olunur.

Duyu Bütünleme Kursu

Küçükçekmece duyu bütünleme kursu yoğun bir eğitimi içerip, uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Sadece ergoterapistler, fizyoterapistler ve konuşma-dil terapistleri terapi uygular.

Duyu Bütünleme Çalışmaları

Çocukların zenginleştirilmiş odalarda eksik duyularını aktivite ve oyunlarla iyileştirdiği çalışmalardır. Hem eğlenceli hem de eğitici çalışmalardan oluşup, terapistler gözetiminde yapılır.

Duyu Bütünleme Aktiviteleri

Duyu bütünleme aktiviteleri öncesinde çocukta eksiklikler belirlenir ve buna göre düzenlemeler yapılır. Aktiviteler sayesinde duyular kendiliğinden düzelme gösterir.

Kullanılan aktiviteler aşağıda yer almaktadır:

  • Düşme durumlarında top havuzları
  • Taktil hassasiyetinde fasulye kabında oyuncak aramak
  • Denge kayıpları için fiziksel araçlar

Küçükçekmece duyu bütünleme aktiviteleri yukarıda yer alırken, bunlar gibi daha birçok aktiviteyi kullanmak terapistin elindedir.

Kitap Önerileri

Duyu bütünleme ile ilgili detaylı bilgileri yazı içerisinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca daha ayrıntılı bilgi için sitemizde yer alan kitap önerilerine bakabilirsiniz.

Duyu Bütünleme Materyalleri

Duyu bütünleme materyalleri otizmli kişiler ve duyusal konuda işleme bozukluğu olanlar için idealdir. 8 duyu ile ilgili fonksiyon kayıplarının kısa sürede düzelmesini sağlar. Birey bu materyaller sayesinde rahatlayıp, sakin olarak hem ev hem de okul ortamında gelişim gösterir.

En çok kullanılan materyaller oyuncaklar olup, yüzükler, stres çarkları, küplerdir. Bu oyuncaklar sayesinde çocuklar eğlenceli vakit geçirerek sorun yaşadığı duyuyu harekete geçirir.

Duyu Bütünleme Odası

Duyu bütünleme odasının yapısı çocuğun rahatlamasını, kendini huzurlu hissetmesini sağlayan ortamlardır. İçerisinde etkileyici ışıklar, rahatlatıcı seslerle düzenli bir oda yapısı bulunur. Ortamdaki her şey özenle seçildiği için odaya giren çocukta ilk anda değişimler görülmeye başlar.

Evde Duyu Bütünleme Etkinlikleri

Küçük çekmece duyu bütünleme sayesinde evde de iyileştirici ortamlar için tavsiye alınır. Çocuklar bu sayede ailelerinin yardımı ile aldıkları mesleki terapilerini tamamlamış olurlar. Bu etkinliklerin genelinde egzersizler ve bütünleştirme faaliyetleri vardır. Aile terapistlerden aldıkları tavsiyelerle evde düzenlemeler ve çocuğun eksik olduğu duyuların bilincinde yerleşimler yapar.

Sıkça Sorulan Sorular

Küçükçekmece duyu bütünleme ile ilgili akıllarda yüzlerce soru bulunmaktadır. Bu sorular arasında en fazla faydalı olacak olanları sizler için derledik. Aşağıda bu soruları ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Duyu bütünleme ne işe yarar?

Duyu bütünleme 8 duyunun hem düzenlenmesi hem de uyarılmasını sağlayan bir kavramdır.

Duyusal hassasiyet nedir?

Normal bir yaşayışa sahip kimsenin farkında olmayacağı, hissetmeyeceği uyarana karşı duyarsız olunması ya da aşırı tepki verilmesidir.

Duyu bütünleme bozukluğu nasıl anlaşılır?

Çevreden gelen uyaranlara karşı bireyin vermiş olduğu tepkilerden anlaşılır. Doğru tanı için uzman yardımı gereklidir.

Duyu bütünleme kursuna kimler katılabilir?

Küçük çekmece duyu bütünleme kursuna özel olarak fizyoterapistler, konuşma ve dil terapistleri ve ergoterapistler katılabilir.

Duyu bütünleme problemi nedir?

Çocuğun yaşıtlarına göre duyularında eksiklik görülmesi ile ortaya çıkan bir problemdir.

Duyusal işleme bozukluğu nedir?

Beyinde yer alan duyuların uyaranları algılayamaması ve anlamlı hale getirememesidir.

Duyusal etkinlik ne demek?

Duyuların uyarıldığı, motivasyonun sağlandığı oyunlarla yapılan etkinliklerdir.

Duyu kusuru nedir?

Normal şartlarda hissedilmesi gereken duyuların hissedilmemesi ya da fazla hissedilmesidir.

Hastalarda görülen duyu algı bozukluğu nedir?

Bireyin çevreden gelen uyarıcılara karşı gereken algılamayı beyinde oluşturamamasıdır.

Duyu bütünlemede neler yapılır?

Bozulma olan duyular için motivasyonun sağlandığı oyunlar oynanır, aktiviteler yapılır.

Duyu oyunları nelerdir?

Terapide çocuğun duyularında uyarılmasını, düzenleme yapmasını ve iyileşmesini sağlayan aktivitelerdir.

Duyu sistemleri nelerdir?

Duyu sistemleri başta proprioreseptif, işitme, koklama, tatma, görme, vestibüler, interoreseptif, taktil sistemleridir.

Duyu Profili nedir?

Çocukların duyusal durumlarına dair yapılan testlerle ve ailenin vermiş olduğu bilgilerle ortaya çıkarıldığı profildir.

Duyusal entegrasyon nedir?

Duyularla beyin arasında gerçekleşen nörolojik olayların tümüne denir.

Duyusal modülasyon nedir?

Beyin tarafında etraftan gelen uyaranlara karşı bilgilerin organize edilmesi, anlamlandırılması sürecini kapsayan bir kavramdır.

Küçükçekmece duyu bütünleme merkezinde çocuğun sürekli aktif olması ve eksik olduğu duyuya karşı iyileşme çalışmaları yapılır. Bu sayede kalıcı duyu düzelmesi görülürken, çocuğun sosyal yaşantısında da düzelme görülür.