Esenyurt duyu bütünleme hizmeti bireylerde meydana gelen duyusal bozuklukların giderilmesi için uygulanan terapilerdir. Özellikle bireyin değerlendirilmesi, çevresel koşulların düzenlenmesi ve aile için eğitim gibi birçok konuyu kapsayan terapi konseptidir.
Esenyurt duyu bütünleme ve Avcılar, Beylikdüzü gibi bölgelerde yer alan merkezlerde birçok uzman görev yapmaktadır. Daha çok çocuklar için tedaviler uygulayan bu merkezlerde bireyin yaşıtları gibi dışarıdan gelen uyaranlara karşı normal tepkiler vermesini sağlamaktadır.
Duyu Bütünleme Nedir?
İnsan beyni tarafından algılanan sekiz duyuya karşı değerlendirme, tanımlama ve ortaya çıkan eksiklikleri gidermek için uygulanan terapiye duyu bütünleme denir.
Duyu bütünleme ile duyusal bozukluğa sahip çocukların yaşantılarında var olan zorlukları en aza indirmek ya da ortadan kaldırılması hedeflenir. Ayrıca sorunu olan çocuğun yaşıtları gibi normal beyin gelişiminin devam etmesi için destekleme çalışmaları uygulanır. Bu sayede duyusal anlamda sorunu olan bireyin tümden gelişimi sağlanarak sorun ortadan kaldırılır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu
Duyu bütünleme bozukluğu bireyin beyni tarafından algılanan duyuların vermiş olduğu bilgilerin eksik olduğu durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. Gelen bilginin eksikliği beyin tarafından yetersiz anlamlandırmaya neden olur. Buna bağlı olarak birçok olumsuz durum beraberinde gelir.
Esenyurt duyu bütünleme bölümünde yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkan problemler şunlardır:
- Çocuğun yaşıtları ile iletişim kuramaması
- Herhangi bir harekette kendinden beklenen davranışı sergileyememesi
- Hiperaktivite bozukluğu
- Oynadığı oyunların anlamlı olmaması
- Oyuncakları amacına göre kullanamaması
- Kumlu yüzeylere temas ederken rahatsız olması
- Vücuduna temas eden farklı uyaranlara fazla reaksiyon vermesi
- Sık sık düşme ve sakarlık görülmesi
Yukarıda yer alan problemler duyusal konuda sorun yaşayan kişilerde görülmekte olup, aileler bu gibi problemlerle karşılaştıklarında mutlaka uzmanlardan yardım almalıdır.
Duyu Bütünleme Terapisi
Duyu bütünleme terapisi beyin tarafından algılanan duyusal mesajların anlamlı olmaması durumlarında uygulanmaktadır. Bireyin normal olarak dışardan gelen uyaranlara tepki vermesine ya da veremediği tepkileri vermesine katkıda bulunan terapilerdir.
Zenginleştirilmiş ortamlarda uzmanlar tarafından verilen bu terapiler çocuğun problemine yönelik hazırlanır ve uygulanır. Terapilerde eksik duyular için eğlenceli ve motivasyon yönünden zengin aktiviteler yapılır. Ayrıca çocuklar oyun oynadıkları düşüncesindeyken, aslında kendi kendini tedavi etmektedir.
Terapide aile il yapılan iş birliği uygulanan tedavinin %100 başarıya ulaşması için çok önemlidir. Bu nedenle ailenin de bu süreçte iyi bilgilendirilip, evde düzenlemeler yapması gerektiği vurgulanmalıdır.
Duyu Bütünleme Eğitimi
Duyu bütünleme eğitimi uzmanlar tarafından başta fizyoterapistler ve ergoterapistler ile kapsamlı değerlendirme sonrası verilen eğitimlerdir. Daha çok verilen terapinin boşa gitmemesi için ailenin eğitilme sürecini kapsamaktadır.
Çocukta var olan duyularda problemlerin olduğu ve nasıl düzeltileceği konusunda ailenin sürece dahil edildiği eğitimlerde evde yapılması gerekenler üzerinde durulur. Terapide yapılan aktivitenin ya da oynanan oyunun neye yönelik olduğu ailelere mutlaka anlatılmalı ve ev ortamında da buna yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.
Duyu Bütünleme Kursu
Esenyurt duyu bütünleme bünyesinde ve diğer merkezlerde verilen kurs eğitimleri alanında uzman kişilerce verilir. Fizyoterapistler başta olmak üzere, ergoterapistler, konuşma ve dil terapistlerine terapiler uygulanır.
Duyu Bütünleme Çalışmaları
Duyu bütünleme çalışmaları çocuklarda meydana gelen duyusal bozuklukların oyun ve aktivitelerle giderilmesini sağlayan uygulamalardır. Çocuğun bu uygulamalarda çokça eğlendiği ve sosyal açıdan geliştiği çalışmalardır.
Çalışmalarda motivasyonun sürekli yüksek tutulması ortada olan problemin kaldırılması için çok önemlidir. Bu nedenle mutlaka çocukla yapılan çalışmaların motivasyonu artırıcı çalışmalar olması gerekir.
Duyu Bütünleme Aktiviteleri
Esenyurt duyu bütünleme bünyesinde yer alan uzmanlar problemi olan çocuklar için birçok aktivite ile çözüm yoluna gider. Aktivitelerin amacı çocuğun eksik olduğu duyusal konularda ve sosyal problem yaşadığı durumlarda iyileşmesini sağlamaktır.
Duyu bütünleme aktiviteleri şu şekildedir:
- Top havuzunda oynamak
- Duvarda yer alan araçla tırmanmak
- Kaygan zeminde traş köpüğü ile kaymak
- Fasulye kabında oyuncak aramak
- Dokulu materyalli oyuncaklarla oynamak
Yukarıda yer alan aktiviteler duyuların iyileştirilmesi için hem eğlenceli hem de kısa sürede terapiyi tamamlayıcılardır.
Kitap Önerileri
Duyu bütünleme hakkında birçok kitap bulunmaktadır. Kitap içeriğinde şu an okuduğunuz yazı gibi bilgilendirici ögeler yer almakta olup, daha kapsamlı bilgiler için sitemizde yer alan kitap isimlerine başvurulabilir.
Duyu Bütünleme Materyalleri
Esenyurt duyu bütünleme ile beyin tarafından algılanan 8 duyuya yönelik problemi olan çocukların eğitilmesi ve iyileştirilmesi sağlanır. Bu eğitimlerde en çok materyallerden yararlanılır. Çocuğun bu eğitimler ile birçok duyusal konuda iyileştiği görülür.
Duyuların iyileşmesinde duyusal müdahale araçlarından ve birçok eğlenceli oyuncaktan yararlanılması çok faydalı olmaktadır. Çocukların günlük rutin hayatlarına eklenen bu materyaller çoğu duyusal konuda çocuğun yaşamına katkı sağlamaktadır.
Duyu Bütünleme Odası
Duyu bütünleme için en önemli ögelerden bir tanesi de bu terapinin gerçekleşeceği ortamdır. Bu ortamın bireyde rahatlık, huzur ve kendini özgür hissetme gibi olumlu durumları oluşturması gerekir.
Duyu bütünleme odası tasarımında etkileyici ışıklar, bireyi yatıştıran seslerin varlığı bu tedaviyi daha başarılı hale getirmektedir. Doğru şekilde dizayn edilen odalar hem bireyin kendini rahatça ifade etmesini sağlarken, hem de eksikliği olan duyuların düzelmesini sağlayacaktır.
Evde Duyu Bütünleme Etkinlikleri
Esenyurt duyu bütünleme ve diğer bölgelerde yer alan merkezlerde birçok etkinlik düzenlenmektedir. Fakat bu merkezlerde yapılan etkinliklerin %100 başarılı olması için ev ortamında da bu etkinliklerin benzerleri uygulanmalıdır.
Evde duyu bütünleme etkinlikleri aile ile koordineli olarak yapılır. Ailenin duyusal bütünleştirme faaliyetlerine yönelik etkinlikleri öğrenerek evde düzenleme yaparak uygulaması çok yararlı olmaktadır. Buna ek olarak duyuları harekete geçiren egzersizlerde çok faydalı olmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Duyu bütünleme terapileri hakkında birçok kişinin aklında soru işaretleri yer almaktadır. Özellikle terapilerin uygulanacağı merkezler ve bu merkezlerin uygulayacağı etkinlikler hakkında fazlasıyla soru bulunmaktadır.
Aşağıda yer alan sorular duyu bütünleme hakkında en çok merak edilen sorulardır. Verilen cevaplar hem kurum seçiminde hem de bu alan hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olacaktır.
Duyu Bütünleme Ne İşe Yarar?
Beyin tarafından sekiz duyuya yönelik dışarıdan gelen bilgilerin daha sağlıklı olarak algılanması ve düzenlenmesidir.
Duyusal Hassasiyet Nedir?
Kişide yer alan duyuların normal şartlarda dışarıdan gelen uyaranlara karşı normalin üstünde verdiği tepkiye duyusal hassasiyet denir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Duyusal bütünleme bozukluğu gözlem yoluyla anlaşılabilir. Eğer birey gönderilen uyaranlara çok düşük ya da çok şiddetli tepkiler veriyorsa duyusal bozukluğu var demektir.
Duyu Bütünleme Kursuna Kimler Katılabilir?
Esenyurt duyu bütünleme merkezinde de verilen bu kurslara öncelikle alanında uzmanlaşmak isteyen personel katılabilir. Aileler de çeşitli konularda bu kurslardan yararlanabilirler.
Duyu Bütünleme Problemi Nedir?
Duyusal bütünleme problemi bireyin yaşıtlarına göre duyu konusunda eksik yaşantılar yaşamasıdır.
Duyusal İşleme Bozukluğu Nedir?
Duyu işleme bozukluğu beyin tarafında algılanan uyarıların, yanlış ve anlamlı olarak algılanmamasıdır.
Duyusal Etkinlik Ne Demek?
Duyusal etkinlik bu alanda problem yaşayan kişilerle yapılan, yoğun motivasyon ve bolca eğlenceli olan etkinliklerdir.
Duyu Kusuru Nedir?
Beyin tarafından algılanması gereken duyunun çok fazla ya da normalinden az hissedilmesidir.
Hastalarda Görülen Duyu Algı Bozukluğu Nedir?
Kişinin çevresinden gelen uyaranlara karşı duyusal algılama konusunda problem yaşamasıdır.
Duyu Bütünlemede Neler Yapılır?
Sorun yaşanılan duyu için motivasyonun bol olduğu ortamlarda oyun oynanır ve aktiviteler yapılır.
Duyu Oyunları Nelerdir?
Vücut ve beyin gelişimine katkısı olan hem de motivasyonu artırıp, duyuları harekete geçiren oyunlar oynanır.
Duyu Sistemleri Nelerdir?
Beyin tarafından algılanan duyular şunlardır: Taktil, görme, işitme, koklama, vestibüler, proprioreseptif, interoreseptif.
Duyu Profili Nedir?
Çocuklar için yapılan profil çalışmalarında testlere ve aile bilgilerine başvurarak eksik olunan duyunun keşfedilmesidir.
Duyusal Entegrasyon Nedir?
Etraftan gelen duyuların algılanmaması ya da beyin tarafında koordinasyonu, yorumlanmasında yaşanılan tüm durumları kapsar.
Duyusal Modülasyon Nedir?
Kişinin etraftan gelen uyaranlara karşı beyni tarafından bu uyaranları organize etmesi ve anlamlandırması sürecidir.