Ana sayfa » Duyu Bütünleme » Duyu Bütünleme Odası
Duyu Bütünleme Odası

Duyu Bütünleme Odası

Yazı İçeriği

Duyu Bütünleme Odası Amaç

Duyu bütünleme odasının amacı duysal aktivitelerle duyu girdisini artırmaktır.  Bu duyu girdilerini çeşitli yöntemlerle artırabiliriz. Bu oda içerisinde vestibuler yani hareket algılayıcı sistem, proprioreseptif (uzaysal vücut algısı) girdinin artırılması, taktil sistemin (dokunsal algılama) uyarılması, görme, işitme, tatma gibi vücuttan gelen duyusal uyarıları algılayan sistemleri çeşitli materyal ve tekniklerle uyarıldığı alandır.

Duyu bütünleme odasında t salıncak, kafes salıncak, tırmanma barı, tırmanma halatları, top havuzu, likra hamak, file hamak, bobath topları, çeşitli puzzle oyuncaklar, sesli oyuncaklar, dokunsal yüzeyi farklı materyaller, sert ve yumuşak zeminler bulunur. Bu materyaller çocuğun hassasiyeti ve ihtiyacı göz önünde bulundurularak oyun içerisinde aktivite şeklinde yukarıda belirttiğimiz duysal girdileri artırmayı hedefler.

Duyu Bütünleme Odası Dizaynı

Duyu bütünleme odası çocukların ilgisini motivasyonunu artıracak şekilde dizayn edilmiştir. Pek çok duyunun uyarılabileceği alandır. Bu odanın duyusal zenginleştirme alanı olması nedeniyle belli bir genişlikte ve esnek çalışma modellerine sahip olması gereklidir. Örneğin proprioseptif olarak duysal girdi amaçlanan bir oyunda çocukların tırmanabileceği, top havuzunda hareket edebileceği, içinden geçebileceği tünellerin olduğu, içerisinde aktivite yapabileceği hamakların olduğu birçok materyallerin bulundurulması gerekmektedir. Bu odalarda çocuğun motivasyonunu sağlayabilmek için ilgi çekeceği oyuncaklar bulunmalı. Her defasında farklı oyunların oynanabileceği çeşitli materyal bulunmalıdır.

Avantajları

Duyu bütünleme odasının en büyük avantajlarından biri çocukların yüksek motivasyonunu sağlayabilir olmasıdır. Bu sayede çocukların aktiviteler sırasında sıkılmadan seans almasını sağlar. Çocukların odaklanarak ve eğlenceli şekilde bu alanda olmaları beyin gelişiminin daha iyi olmasını, amaçlanan duysal girdinin daha yoğun hissedilmesi ve var olan duysal girdinin daha hızlı yol almasını sağlar.

Duyu bütünleme odasının en önemli özelliği olan çevresel zenginleşme mümkün olan en yoğun uyaranla verilebilecek tarzda dizayn edilmiştir. Bu odanın istenen amaca yönelik değişimi hızlı ve pratik olmalıdır. Bu sayede kısa zaman zarfında duyusal terapide zaman kaybının önlemiş oluruz. Aksi takdirde seans süresini kısaltmış ve çocuk ile ilgilenilmediği için odak noktasını kaybetmiş oluruz.

Amaca yönelik olmayan materyallerin hızlıca ortadan kaldırılabileceği ve istenilen duysal girdilere yönelik materyallerin hızlıca ortaya çıkartılabileceği alanlardır. Dilerseniz duyu bütünleme rehberi sayfamızı ziyaret ederek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Duyu bütünleme ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabileceğiniz duyu bütünleme rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.