Ana sayfa » RAM » RAM Randevu
RAM Randevu

RAM Randevu

Yazı İçeriği

RAM randevu; özel eğitim ihtiyacı bulunan bireylerin yakınlarını yakından ilgilendiren konular arasındadır.

RAM randevu sistemi ile özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti için destek almak isteyen kişiler için büyük kolaylık sunulmaktadır. Bilindiği üzere RAM olarak bilinen Rehberlik ve Araştırma merkezi, özel eğitim ihtiyacının giderilmesi amacıyla kurulmuş olan bir eğitim sistemi olarak tanımlanabilir.

Rehberlik Hizmetleri ve Araştırma Merkezi Nedir?

RAM randevu sistemi, ancak rehberlik hizmetleri ihtiyacı bulunan kişiler için kullanılabilecek bir uygulamadır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bu kurum özel eğitim ve rehberlik alanlarında ihtiyacı bulunan bireylerin ücretsiz destek alabileceği yerler olarak ön plana çıkmaktadır.

RAM gelişimsel geriliği bulunan ya da böyle bir şüphe söz konusu olan çocuklarla, üstün zekalı çocukların bakımı için hizmet vermektedir. Zihinsel yetersizlikler, otizm, bedensel yetersizlik, işitme ya da görme kayıpları, öğrenme güçlükleri, dikkat problemleri, üstün yetenekler ve hiperaktivite gibi durumlar tamamen rehberlik hizmetleri tarafından ilgilenilen sağlık sorunlarıdır.

Rehberlik araştırma merkezleri her ilçede bir tane bulunacak şekilde oluşturulmuştur. Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Esenyurt, Bakırköy ilçelerin tamamında RAM merkezleri bulunur. Kurumda eğitim ve öğretim alanında faaliyet göstermek amacıyla psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenleri çalıştırılmaktadır.

Okullarda görev yapan rehber öğretmenler mesleki bilgi birikimlerini artırabilmek amacıyla gün be gün, seminerler düzenlemekte ve düzenlenen seminerlere katılım sağlamaktadır. Hafta içi 09:00-17:00 saatleri hizmet veren RAM sömestre ve yaz tatili gibi ara tatillerden de muaf tutulmuştur.

Rehberlik ve Özel Eğitim Kapsamında Yapılan Çalışmalar Nelerdir?

RAM randevu sistemi konusunda bilgi vermeden önce yapılan çalışmalarının neler olduğuna da değinmek gerekecektir. Rehberlik ve özel eğitim kapsamında, RAM tarafından belirli envanterlerle değerlendirilen ve kuruma kabul edilen bireylere özel rapor çıkarılmaktadır. Çıkarılan bu raporun devamlılığının sağlanması amacıyla da, her yıl düzenli olarak çocukların değerlendirilmeleri yapılmaktadır.

Bu değerlendirme ‘’Bireysel Gelişim Raporu’’ baz alınarak rehber öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Özel eğitim gereksinimi bulunan bireylerin düzenli eğitim alabilmesi için ‘’Kaynaştırma sınıfları’’ oluşturulur. Kaynaştırma sınıflarının mevcudu 15’i geçmeyecek şekilde oluşturulur.

Bu sınıflarda ‘’Bireyselleştirilmiş Eğitim Planları’’ baz alınarak gerekli eğitim içeriği, eğitim gereksinimi bulunan bireylere verilmektedir. RAM, özel eğitim gereksinimi bulunan bireylerin tanılarının ne olduğuna bakmadan okul öncesi dönemden ortaokul sonuna dek eğitim açığını giderebilecektir.

RAM Randevu Alma Sistemi Nedir? Nasıl Kullanılır?

RAM randevu alma sistemi, eğitsel tanılama hizmeti almak isteyen bireylerin bu merkeze gitmesine gerek kalmadan dijital ortamda randevu almasına imkan sunan platformdur. Bilgisayar, tablet ve telefon kullanılarak alınan randevular, sonrasında da işlemler takip edilebilecektir.

RAM randevu sistemine, https://ramdevu.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden ulaşım sağlanabilecektir. Bu sistem üzerinden randevu almak için destek alması önerilen bireyler olunması gereklidir. Aksi takdirde randevu alınabilmesi söz konusu olamayacaktır. Değerlendirme randevusu aldıktan sonra şu noktalarında bilinmesi gerekiyor;

  • Birey zorunlu eğitim çağında ise herhangi bir okula kayıtlı olmalı ve okulun bağlı olduğu RAM merkezine başvurmuş olmalıdır.
  • Birey okul çağı dönemi dışındaysa, ikametgah adresinin bulunduğu RAM merkezine başvuru yapmalıdır.
  • Okula devam eden bireyler, okul tarafından verilen gelişim raporunu belirtilen gün ve saatteki randevu için kapalı zarfta RAM merkezine götürmelidir.
  • Bireylerin yanında yasal varislerinden en az birinin bulunması zorunludur.
  • Anne ve babanın ayrı olması durumunda, velayet belgesi talep edilmektedir.
  • Randevu sonrası olumlu değerlendirme olasılığına karşılık, randevu sırasında 4 fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi temin edilmelidir.

RAM Merkezi Randevu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? RAM Randevu Neden Alınamaz?

RAM merkezi üzerinden randevu almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken belirli başlı noktalarda bulunuyor. Bu noktalara dikkat edilmediği takdirde ise sistem, randevu için onay veremiyor. Bu şartlar ise şu şekilde;

  • Randevu yalnızca öncesinde destek eğitimi alması gerektiği önerilen bireyler için alınabilecektir.
  • 5 kez RAM sistemi üzerinde hatalı il ve okul seçimi yapılırsa, randevu için RAM merkezlerine şahsen başvuru yapılması gerekir.
  • 2 kez aldığı randevuya gidemeyen bireyler, 3. Randevusunu ancak merkezler üzerinden alabilir.
  • Randevu müsaitlik durumuna göre alınacak tarihten itibaren ilk 10 gün içerisinde olacak şekilde oluşturulabilir.
  • Hafta sonları ve resmi tatillerde RAM randevu tarihi alınabilmesi mümkün değildir.
  • Randevu alma işlemi sırasında bireyin engel türlerinden biri bedensel engel ise, ilk olarak bedensel engelliler takvimi için randevu sistemi listelenecektir.
  • Birey RAM üzerinden randevu almak istediğinde rapor bitiş tarihini kontrol etmelidir. RAM randevu alabilmek için var olan raporun bitiş tarihine minimum 45 gün süre olmalıdır.