Özel eğitim nedir, özel eğitimin tanımı; “Zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal anlamda kendinden beklenen davranışları gösteremeyen bireylere uzman personellerle eğitim verilmesi” şeklindedir. İlk temelleri 1971 yılında atılan bu kavramın günümüzde yeri oldukça önemlidir.
Özel eğitim nedir dediğimizde akıllara direk engelli ve hiçbir şekilde eğitilemeyecek bireyler gelmektedir. Fakat aksine belli testlerden sonra değerlendirilip eğitim sürecine alındığında ortaya muhteşem sonuçlar çıkmaktadır.
Meb özel eğitim ve rehberlik hizmetleri genel müdürlüğü katkısı ile sunulan bu eğitim hakkında merak edilenleri aşağıdaki gibi ele alınabilir:
Meb Özel Eğitim
Meb özel eğitim bünyesinde eğitime ihtiyaç duyan bireyler için çeşitli programlar yapılmaktadır. Hem genelge hem de yönetmeliklerle bu alanda büyük katkılar sağlanmaktadır. İlk olarak 1950 yılında Özel Eğitim Hizmetleri Başkanlığı kurularak temel atılmıştır ve o günden bu yana çok önemli gelişmeler olmuştur.
Özel eğitim nedir neler yapılır denildiğinde MEB bu konuda gerekli olan tüm noktaları değerlendirerek uygun programlar oluşturmuştur. Ayrıca eğitilebilir ve eğitilemez kriterine uygun bireyleri yüksek doğruluk payına sahip testlerle kontrol ederek eğitim sürecine başlanır.
Özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler seviyelerine göre uygun eğitimleri alarak topluma kazandırılır. Fiziksel açıdan duygusal duruma kadar her yönden gelişmesi sağlanarak birey her yönden gelişim alanları ile yüz yüze getirilir.
Özel Eğitim Merkezi
Özel eğitim merkezi bazı durumlara bağlı olarak fonksiyon kayıpları yaşayan, toplumdan uzak olan bireylere eğitim verilmesi için çabalar. Bu çabalar sonucunda fonksiyon kayıpları giderilmeye, bireyi tekrar topluma kazandırmak sağlanır.
Özel eğitim MEB içinde oldukça değerli bir yere sahip olup, sürekli gelişme göstererek her ilde özel eğitim merkezleri açılmaktadır. Hem okul hem de özel olarak açılarak eğime ihtiyaç duyan bireylerin eğitimi için süreç yönetilir.
Özel eğitim nedir sorusuna cevap vermeden önce özel eğitime ihtiyaç duyan birey kimdir sorusuna yanıt aramalıyız. Çünkü bireyi anlarsak özel eğitiminde ne olduğu dolaylı olarak en doğru şekilde anlamış oluruz. Bu sayede daha kolay müdahale ve süreç takibi yapılabilir.
Özel Eğitim Rehabilitasyon
Özel eğitim rehabilitasyon merkezleri tüm yetersizlik alanlarında gerekli çalışmaları yapar. Sonrasında yetersizliğin ve engelin durumuna göre en doğru eğitimlerin uygulanması için çalışmalar yapar. Özellikle erken tanı ve eğitimin çok değerli olduğu rehberlik ve özel eğitim alanındaki uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.
Özel rehabilitasyon merkezleri MEB bünyesinde bulunan amaçlara göre hareket ederken, kendi içinde özerk bir eğitim sistemine sahiptir. Ayrıca bu merkezlerde daha tecrübeli personellerde çalışmaktadır. Çoğu zaman özel eğitimde dikkat çalışmaları yapılırken, bazen de zihinsel durumlarla birey karşı karşıya bırakılır.
Özel Eğitim ve Rehberlik
Özel eğitim ve rehberlik kavramları birbirini tamamlar niteliktedir. Özel eğitime başlayan bireylerin ve onların ebeveynlerini doğru şekilde yönlendiren, eğitim içinde kolay bir sürecin oluşmasını rehberliğe borçludur.
Özel eğitim ve rehberlik genel müdürlüğü her yıl yapılacaklar hakkında tüm özel eğitim kurumlarını bilgilendirir. Onlarla sürekli iletişim kurarak tüm eğitimlerin aksamadan devam etmesine katkı sağlar. Bünyesinde bulunan personellerle tüm bireylerin mağdur olmadan eğitimlerinin devam etmesini ve sevk işlemlerini sağlar.
Ram nedir özel eğitim için önemi nedir: Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak açılımı olan bu kavram özel eğitim için çok önemlidir. Aslında özel eğitim nedir sorusunun tamamlayıcısıdır. Çünkü özel eğitim konularında tüm ailelere ücretsiz olarak hizmetler sunan bu kurumdur.
Özel Eğitim Yöntemleri
Özel eğitim yöntemleri, eğitime ihtiyaç duyan bireylere eğitimleri için uygun yöntemleri sunarak destekler. Bu sayede hem eğitim süreci hem de bireyin hayatı daha kolaylaşmış olur. Birey öğretmeni ile etkili bir iletişim dili sağlayarak kendini daha fazla eğitimin içine bırakır.
Günümüzde özel eğitim yöntemleri oldukça gelişmiş olup, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin seviyelerine uygun olarak sunulmaktadır. Sürece fazlasıyla katkı sağlayan bu yöntemlerin ortak amacı bireyin daha iyi eğitilmesini ve aktif olarak sosyalleşmesini sağlamaktır.
Özel eğitim nedir sorusunun cevabı niteliğinde olan bu yöntemler özel eğitimin vazgeçilmez bir parçasıdır.
Peki, bu yöntemler nelerdir inceleyelim:
- Aktif öğretimle öğretim
- Tüm becerilerin gelişmesi yöntemi
- Pecs
- Oyun ile müzik yöntemi
- İnce ve kaba motorların gelişimi
- Gösteri yöntemi
- Modelleme yöntemi
- Basamaklandırılmış yöntemler
- Uygulamalı davranış analizleri
- Olumlu davranışı pekiştirme
- Fırsat öğretimleri
- Çoklu duyu yöntemi
- Artikülasyon eğitimleri
Yukarıda yer alan yöntemler çok etkili olup, süreç içinde en fazla kullanılan yöntemlerdir. Özel eğitimde mutlaka yer verilmesi gereken yöntemler olup, doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca otizm özel eğitim bireyleri içinde bu yöntemlerden yararlanılabilir.