Kupa Çekme Tedavisi Nedir?
Kupa çekme tedavisi Çin’de ortaya çıkan bir tür alternatif terapidir. Emme oluşturmak için cilde bardak yerleştirmeyi içerir. Emme, kan akışıyla iyileşmeyi kolaylaştırır.
Kupa Çekme Noktaları
Kupa çekme terapisi ağrılı noktalara ve spazm bölgelerin blokal basınç uygulamak suretiyle yumuşak dokuyu hedef alır. Kılcal damarlarda kan akışı arttıkça, dokuların iyileşmek için ihtiyaç duyduğu besin maddeleri ve oksijen o bölgeye taşınır. Bardaklar hafifçe cilt boyunca hareket ettirilebilir. Bu hareket ve vakum etkisiyle gergin kas fasyasını gevşeterek ağrı kontrolünü sağlar. Kupa terapisinde vakum etkisiyle morarma oluşur. 4 5 seans sonra ilk seansta oluşan morarma azalır ve bu kupa terapisi protokolünün başarısının kanıtıdır.
Kupa Çekme Tedavisi Faydaları?
- Vücudun doğal iyileşme mekanizmasını hızlandırır.
- Kan yoluyla bölgeye oksijen besin ve hormon akışı sağlanır.
- Lokal kan dolaşımının artışını sağlar.
- Bağışıklık sistemini aktive eder.
- Toksinleri bölgeden kan yoluyla uzaklaştırır.
- Kas spazmlarını, sertleşme veya kaslardaki doku sertliğini giderir.
- Fasya ve bağ dokusunu gevşetir.
- Skar doku oluşumunu engeller.
- Lenf sistemini harekete geçirir.
- Fasya dokusunun dizilimini düzenler.
- Duyusal uyarı oluşturur.
Kupa Çekme Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kupa çekme tedavisi genellikle aşağıdaki durumlar için tamamlayıcı bir terapi olarak önerilir: 2
- Sırt ağrısı
- Baş ağrısı veya migren
- Diz ağrısı
- Kas ağrısı ve sızı
- Boyun ve omuz ağrısı 3
- Spor yaralanmaları ve performans
- Soğuk algınlığı veya astıma bağlı bronşiyal tıkanıklık
- Kas iskelet sistemi ile ilgili patolojilerde kullanılır.
Kupa Çekme Tedavisi Neleri İçerir?
Tedaviye adını veren vantuzlar geleneksel olarak cam, bambu veya toprak çanak çömleklerden yapılmıştır. Şimdi, tedavide kullanılan kaplar, çapı bir ila üç inç arasında değişen, ilaç sınıfı silikondan yapılmıştır.
Kupa çekme tedavisi bardakların içindeki hava genellikle vakum oluşturmak için ısıtılır. Bu, içine az miktarda alkol döküp yakarak veya bunun yerine bardağın içinde bir parça kağıt yakarak yapılır. Bazı uygulayıcılar, vakum oluşturmak için yanan bir kulaklık kullanır. Yangın söndürüldüğünde, fincanlar, emme etkisi yaratmak için cilde hızla yerleştirilir.
Kapların çıplak deri üzerine yerleştirilmesi gerekir. En sık sırt, kollar ve bacaklar, omuzlar, alın ve hatta boynun üzerine yerleştirilirler. Kupaların tam konumu ve sayısı tedavi edilen rahatsızlığa göre şifacı tarafından belirlenir.
Derideki hissin hafif bir kıstırma etkisi ve ardından bir sıcaklık hissi olduğu söylenir. İnsanlar hacamat seansında geçirilen zamanı çok rahatlatıcı bulma eğilimindedir