Ana sayfa » Felç İnme » Felç Nedir?
Felç İnme Nedir?

Felç Nedir?

Yazı İçeriği

Felç Nedir? 

Felç yani inme nedir sorusuna cevap vermek gerekirse beyinde veya omurilikte oluşan hasarın tanımı diyebiliriz. Beyinde oluşan hasarın nedeni çeşitlendirilebilir. Bunların en önemli ve inme yani felç geçirmiş bireylere baktığımızda yüksek tansiyon, beyin damarlarına giden pıhtının beynin beslenmesini engellemesi, kaza sonucu oluşan omurilik yaralanmalarıdır. Bu belirttiğimiz sorunlar inmeli yani felçli hastalarımızın büyük bir kısmını kapsamaktadır.

Beyinde oluşan hasarın tersi yönde vücudumuzda hasar görülmektedir. Örnek verecek olursak beynin sağ tarafında hasar oluştuğunda, sol kol, sol bacak ve gövdenin sol tarafında güçsüzlük olur.  Türkiye de inme yani felç oranı yılda ortalama 160.000 kişi olarak kabul edilmektedir. Her felç geçiren bireyin gelişim tablosu aynı olmayabilir. Felç geçirmiş hastaların çoğunda ilk evresinde kollarda, bacalarda, gövdede ve genel denge durumlarında ciddi sorunlar yaşamaktadır.

Felçte Erken Fizik Tedavi

Erken evrede tedaviye başlanması bu hastalık tablosunun geri dönüşünü hızlandırır. Ondan dolayı inme yani felç tedavisinde şartlar olgunlaştıktan sonra ilk yapmamız gereken şey fizik tedaviye başlamak olacaktır. Fizik tedaviyi özel hastaneler, evde fizik tedavi veya özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz alabilirsiniz.  Almış olduğunuz tedavinin kalitesi normal hayata dönüşte çok etkili olabiliyor. Felç geçirmiş bir bireyin felcin hasar tablosuna göre tamamen, kısmı ve belirli bir bedende oluşan hasar ile atlatabilir. Ama unutulmaması gereken bir şey varsa felcin tedavisi bir ömür sürebildiğidir. İlk 3 yıl felç tedavisi için çok önemli bir zamandır. Bu zaman zarfında alınan geri dönüşler aslında ömrümüzün sonuna kadar birlikte yaşayacağımız hayatı belirler.

Felç tedavisi uzun soluklu ve meşakkatli bir yol üzerine kuruludur. İnme geçirmiş hastaların çoğu uzun süren tedaviden rahatsız olur. Psikolojik bulanım içine girer. Ama felç tedavisinde en çok sabır ve özverili çalışmaya ihtiyaç duyarız. Felç tedavisini işinde uzmanlaşmış fizyoterapistler yapar.

Felç yani inme nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Şimdi de felç çeşitlerine göz atalım.

Felç Nedir: Felç İnme Çeşitleri

Felç inme çeşitlerini iskemik felç, hemorajik felç ve travamatik felç olarak ayırabiliriz.

İskemik Felç

İskemik felç beyne giden damarların kanda oluşan pıhtı nedeniyle tıkanması sonucu oluşur. Bu da beynin beslenmesi engelleyerek fonksiyon kayıplarına neden olur.

Hemorajik Felç

Beyin kanaması sonucunda oluşan felç çeşididir.

Travmatik Felç

Herhangi bir kaza sonucu oluşan hasarla ortaya çıkan felç çeşididir.

Bu yukarıda saydığımız felç çeşitleri ile hastalarda aşağıda belirttiğimiz tutulumlar meydana gelir.

  • Sağ tarafı tutan felç (sağ hemipleji)
  • Sol tarafı tutan felç (sol hemipleji)
  • Herhangi bir tarafta güçsüzlük oluşuran felç (hemiparazi)

Felç Nedir: Felç İnme Belirtileri 

Felç inme belirtileri kol, bacak, yüz veya vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan uyuşma hissi genellikle inmenin yani felcin en belirgin belirtisidir. Bu güçsüzlük felcin tutulum yerine göre değişkenlik gösterebilir. Yani felç geçirmiş birinde sağ tarafında tutulum görünürken bir diğerinde sol tarafında tutulum gösterebilir.

İnmeli bir hastanın kol gücü çok kötü iken diğer bir hastanın bacak güçsüzlüğü daha fazla olabilir. Bunların yanı sıra anlamada ve konuşmada sıkıntı olabilir. İnmeli hastalarda dilin tutulumu olabilir. Yeme içmede sorun olabilir.  Halk arasında göze perde inme dediğimiz olay olabilir.

İnme geçirmiş hastalarda görme kısmı olabilir.  Baş dönmesi olabilir. Denge kaybı yaşanılır. Ve en sık görülen felç belirtilerinden biri de yürüme de zorluk veya hiç yürüyememek. Bu belirtiler görüldüğü anda hiç vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Unutmayınız ki inme yani felç geç fark edilirse bu ölüme bile neden olabilir.

Felç Nedir: Felç Tedavisi

Felç tedavisi aşamalı olarak başlar ve fizik tedavi ile devam eder. Felç geçirmiş bir hastaya ilk olarak tıbbi müdahale yapılır. Burada müdahalenin amacı varsa damar tıkanıklığı nedenini öğrenip ona göre tedavi uygulamak. Yada felce neden olan beyin kanamasının durdurulması için gerekli olan tıbbi müdahalenin yapılması gibi. Bunlar erken tanı ve erken tedavi ile felç hastalığının en az hasarla atlatılmasını sağlar.

Tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonra yapılması gereken, uzun soluklu ve inmeli hastayı yani felçli hastayı hayata bağlayacak olan fizik tedavi ve rehabilitasyondur.  Fizik tedavide ki asıl amaç beyinde hasar görmüş olan beyin hücrelerinin yerine iş görecek olan yeni hücrelerin eğitimidir.

Kişiye Göre Felç Tedavisi

Fizik tedavide felç tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazılarının gövdede bazılarının bacakta bazıların ise kollarda sorunu daha ağır olabilir. Fizik tedavide yapılan egzersizler bu sebeplerden dolayı kişiye özgü olmalıdır. Felçli hastalarda oluşan kas gücü zayıflığını en aza indirmek birincil hedeftir. Bunun için de bol bol egzersiz yapmak gerekir. Bol egzersiz yapmazlarsa o zaman kaybolan hareket eksikliğinin geri dönüşü mümkün olmayabilir. Bunun en bariz nedeni ise yıllarca kullanmış, eğitmiş olduğumuz vücudumuzun bir anda eğitilmesi imkansız oluşundandır.

Felçli hastalar için Fizik tedavide en sık karşılaştığımız olay ağrı ve istemsiz kasılmalardır. Felçli hastalarda ağrıyı gidermek için belirli metotlar uyguluyoruz. Bunların en önemlisi mobilizasyon dediğimiz uygulamadır. Bu uygulama ile felç geçirmiş hastalarda oluşan kas ağrısını minimum seviyeye indiririz. Ayrıca kasılmalar için kasların gerilmesi ve açılması gerekiyor. İnme geçirmiş hastalarda kas gücünü artırmak, dengeyi artırmak, koordinasyonu sağlamak için çeşitli egzersizler yapılır. Bu sayede oluşan hasar en aza inmiş olur.

Bu yazımızda felç yani inme nedir, belirtileri ve çeşitleri nelerdir sorularına yanıt ararken ayrıca tedavi yöntemlerine değindik. Avcılar, Bakırköy, Esenyurt, Küçükçekmece ve Beylikdüzü bölgelerine ücretsiz servis desteği vererek, felç inme tedavisi hizmetlerimizi sürdürüyoruz.