Felç yani inme çeşitleri iskemik (damar tıkanması), hemorajik (damarda kanama) ve travmatik felç olarak 3 farklı şekilde sıralayabiliriz.
Felç Çeşitleri: İskemik (Damar Tıkanması)
Felç yani inme çeşitleri içerisinde yer alan iskemik felç çeşidi, beyindeki damarın tıkanması ile olur. Bu tıkanıklığa sebep olan şey genellikle vücutta oluşan pıhtının kalp damar sistemi yoluyla beyne gidip pıhtının geçemeyeceği kadar küçük damarda takılıp takıldığı yerden sonrasında ki bütün damar yapısına giden kanı engeller. Bu kan akımının engellenmesi sonucunda ise beyin beslenmez. Beslenme sağlanmaması nedeniyle beyin fonksiyonlarında kayıplar olur. Felç bu kayıplar sonucunda ortaya çıkar.
Felç dediğimizde aslında fonksiyon kaybı olarak da ele alabiliriz. Lakin inme çeşitleri en fazlası yukarıda belirttiklerimizdir. Felç yaşam hayatına ve beslenmeye bağlı da değişkenlikler gösterir. Felç olabilmek için felce neden olan semptomların olması gerekir. Yani sağlıklı bir bireyde felç olma olasılığı çok düşüktür.
Felç Çeşitleri: Hemorajik (Damarda Kanama)
Bir değer felç inme çeşitleri içerisinde yer alan kanamalı yani hemorajik felçler genellikle yüksek tansiyona bağlı oluyor. Yüksek tansiyonun varlığında damar zedelenir ve yırtılma oluşur damarda. Oluşan bu yırtılma sonrasında beynin beslenmesi durur, bu beslenme bozukluğu sonucunda beyin hasar görmeye başlar. Müdahale sonucunda az hasar veya çok hasarlı olarak hayata devam eder. Hasarın yeri ve seviyesine göre de bedene yansıyan felç, beden de farklı hasarlar oluşturabilir. Ve bunlar da vücutta oluşacak hasarı oluşturur.
Hasar beyinde ki felç bölgesine göre değişkenlik gösterir. Yani anlatmak istediğimiz felç çeşitlerine göre beden de oluşacak hasarlar da farklılıklar gösterebilir. Sağ hemipleji yani sağ tarafın tutulması, sol hemipleji yani sol tarafın felç olması. Hemiparazi yani bir tarafın kas gücünün zayıflaması.
Felç Çeşitleri: Travmatik Felç
Herhangi bir kaza sonucu oluşan hasarla ortaya çıkan felç çeşididir.
Bu yukarıda saydığımız felç çeşitleri ile hastalarda aşağıda belirttiğimiz tutulumlar meydana gelir.
- Sağ tarafı tutan felç (sağ hemipleji)
- Sol tarafı tutan felç (sol hemipleji)
- Herhangi bir tarafta güçsüzlük oluşuran felç (hemiparazi)
Felç Ve Fizik Tedavi
Felç için en önemli ve vazgeçilmez olan şey tamamen fizik tedavidir. Fizik tedavi felç geçirmiş kişilerde bir ömür boyu uygulanması gereken ve hiçbir zaman elden bırakılmaması gereken bir tedavidir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezimizde felç tedavisi yapılmakta olup. Felç tedavisinde klasik tedavi yöntemlerinden çok daha etkili ve farklı tedavi yöntemleri izlemekteyiz.
Bu yazımızda felç çeşitleri hakkında detaylı bilgilere değindik. Felç hakkında tam kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz felç inme nedir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Avcılar, Bakırköy, Esenyurt, Küçükçekmece ve Beylikdüzü bölgelerine ücretsiz servis desteği vererek, felç tedavisi hizmetlerimizi sürdürüyoruz.