Duyu bütünleme eğitimi bu eğitimi alacak olan ergoterapist veya fizyoterapistlere yönelik yapılacak eğitimleri kapsar. Bu eğitimler kapsamında çocuklara yapılacak olan duyusal girdilerin ne türde olduğunu ve hangi egzersizin ne tür duyu aktivasyonu sağlayacağı belirlenir.
Duyu Bütünleme Eğitimi Teorisi
Duyu bütünleme eğitimi teorisini ortaya koyarken, duyusal eksiklerin farkında olarak çalışmalar yapılmıştır. Bunu yaparken eğitimi verebilmek için birçok araştırmacı ve klinisyenlerle oluşturulan teknikler anlatılıyor. Bu çalışmalarla fonksiyon ve disfonksiyon olarak belirlenen kalıplar ortaya konulmuştur. Bu kalıplar çerçevesinde çocuklara özel tekniklerle duyusal etkileşimler aktarmanın yolları hesaplanır. Bu sayede ergoterepistlere ve fizyoterapistlere aktarılır.
Bu kalıplar tipik gelişen çocuklarda hangi duyusal ve motor alt birimlerin iyi mi geliştiğini anlamamızı ve bu alt birimlerdeki problemlerin öğrenme ve davranışları iyi mi etkilediğini çeşitli yollarla tanımlayabilmemizi sağlayarak direkt müdahale için lüzumlu olan, değerlendirme verilerinin deneysel olarak yorumlanabilmesine destek verir.
Duyu eğitimi verilirken özellikle anatomi, nöroloji, kinezyoloji gibi bilgilerin varlığında bu eğitimler verilebilir. Dilerseniz duyu bütünleme rehberi yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.