Ana sayfa » Duyu Bütünleme » Duyu Bütünleme Çalışmaları
Duyu Bütünleme Çalışmaları

Duyu Bütünleme Çalışmaları

Yazı İçeriği

Duyu Bütünleme Çalışmaları: Tanım

Duyu bütünleme çalışmaları genellikle çocuğun duysal olarak gelişimi destekleyen çalışmalardır. Bu çalışmalar farklı standartlarda olabilir. Çocuğun var olan duysal eksikliğine göre bu çalışmalar farklılık gösterebilir.

Duyu Bütünleme Çalışmaları: Amaç

Duyu bozukluğu genellikle merkezi sinir sistemindeki bozuklukların yansıması olarak duysal bozukluğa neden olabilir. Bu duysal bozukların giderilmesi de merkezi sinir sisteminin yeniden öğrenmesi ile giderilebilir. Bunları da evde duyu bütünleme çalışmaları ile en iyi şekilde düzeltebiliriz. Bu çalışmaların asıl amacı kaybolan duysal girdilerin yeniden kazanılmasıdır. Duysal girdilerin kazanımı da belirli egzersizlerin ve oyunları bir araya getirerek bu oluşumları kazandırır.

Duyu bütünleme çalışmalarının prensibi tamamen duysal eksikliğin tamamlanması amaçlı yapılan egzersizlerdir. Evde duyu bütünleme çalışmalarının etkili olması için düşünce, motor aktivite ve duyguların bir arada çalıştırılması gerekiyor. Hipo ve hiper duyarlılık yani yüksek ve düşük duyarlılık sistemi düzenli çalışmayabilir. Hipo yani az duvarlı otizm belirtisi olan bireylerde sallanma ve kendi etrafında dönme isteği doğarken, hiper yani çok duyarlı olan otizm bireylerinde hareket yaparken özellikle spor aktivitelerinde güçlük çekerler.

Vücut Farkındalığı (Propriosepsiyon)

Vücut farkındalığı (propriosepsiyon) sistemi kaslarda ve eklemde yer alan bir mekanizmadır. Vücudumuzun uzaysal algısını ele alır ve bedenimizin duruşu hakkında beyne sinyal gönderir. Otizmli bireylerde propriosepsiyon algısı az olduğu için algılarda eksiklikler olabiliyor. Bu çalışmalarda amaç duyusal eksikliklerin tamamlanmasını sağlamaktır. Duyu bütünleme odalarının en büyük özellikleri bu duyusal eksikleri giderebilecek materyallerin bulundurulmasıdır.

Duyu bütünleme aktivitelerinin yapıldığı odadaki materyallerin kişiye özgü değiştirilip anlık tasarlanabilir olmalıdır. Her çocukta aynı aktivite yapılamaz. Bu çalışmaların kişiye özgü olması şarttır. Ondan dolayı salıncak, hamak, tırmanma barı, top havuzu vb. materyaller oda içerinde çok fazla dikkat dağıtmadan gelen her bireye özgü tasarlanabilir olması gerekiyor.

Duyu bütünleme rehberi yazımızı ziyaret ederek duyu bütünleme hakkında tüm merak edilenlere tek bir yazıdan ulaşabilirsiniz.