Disleksi Nedir: Disleksi, okuma, imla, yazma ve bazen aritmetik ile ilgili önemli ve kalıcı problemlerle sonuçlanan spesifik bir öğrenme zorluğudur. Çocuğun gelişiminin “normal” ilerlemesine rağmen ortaya çıkar ve sosyo-kültürel geçmişten veya zekadan bağımsızdır.
Genellikle dispraksi, diskalkuli ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumlarla birlikte görülür.
Disleksi Nedir: Disleksi Ne Demek?
Disleksi ne demek: Disleksi, kısaca, okuma ve yazmayı etkileyen özel bir öğrenme zorluğudur. Bununla birlikte, başka zorluklara da neden olabilir. Bunlar hafıza problemleri, kendini ifade etmekte güçlük çekmek, yönleri karıştırmak gibi çok çeşitlidir.
Disleksi Nedir: Disleksi Hastalığı Nedir?
Disleksi bir hastalık değil öğrenme güçlüğüdür. Temel olarak okuryazarlık ve dil ile ilgili becerilerin gelişimini etkiler. Doğumdan itibaren bulunur ve ömür boyu etki etmesi muhtemeldir.
Kişinin diğer alanlardaki becerileri iyi olsa da fonolojik işleme, hızlı adlandırma, çalışma belleği, işlem hızı gibi farklı becerileri etkileyen belirtileri olabilir.
Disleksi Nedir: Disleksi Neden Olur?
Disleksinin, beynin, fonemleri (kelimeleri birbirinden farklı kılan en küçük konuşma birimleri) işleme yeteneğindeki farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Görme veya işitme problemlerinden kaynaklanmaz. Ayrıca, zekâ geriliği veya beyin hasarı nedeniyle de değildir.
Genlerle bağlantılıdır, bu yüzden bu durum genellikle ailelerde görülür. Ebeveynlerde, kardeşlerde veya diğer aile üyelerinde disleksi var ise çocukta da olma olasılığı daha yüksektir. Bu durum beynin dili işleyen kısımlarındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.
Disleksi Nedir: Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Tipik disleksi belirtileri yaşa ve kişiye göre değişebilir.
Okul öncesi çocuklar için disleksi belirtileri; yaşı için beklenenden daha yavaş konuşma gelişimi, telaffuz problemleri ve kendini ifade etmek için dili kullanmanın zorluklarıdır.
İlkokul çocukları için disleksi belirtileri; harfleri öğrenmekte güçlük çekmek, harfleri yanlış sıraya koymak veya kelimelerin anagramlarını yapma zorluğu, benzer görünen sayı ve harfleri birbiri ile karıştırmak, yavaş okumak ve yüksek sesle okumayı zor bulmak, bir sayfadaki kelimelerin hareket ettiğini veya bulanıklaştığını hissetmek, yazılı görevleri tamamlamada zorluk, kötü el yazısı ve yavaş yazmaktır.
Bunlara ek olarak, pek çok disleksik kişide, yılın ayları gibi dizileri öğrenememek, talimatları takip etmek için ekstra çaba sarf etmek, zamanı anlatmakta zorluklar, haftanın günlerini hatırlamakta sorunlar ve kolayca dikkati dağılmak gibi belirtiler de görülür.
Disleksi Nedir: Disleksi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Disleksi tedavisi ve teşhisi yapılmadığında, bireyin bir şekilde eksik olduğuna ve akranlarından daha az zeki olduğuna inanmasına neden olabilir. Zamanla, bu sadece güvenlerini zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda kendileri ve kendi yetenekleri hakkında kötü düşünmelerine neden olabilir.
Düşük benlik saygısı belirtileri arasında olumsuz bir benlik imajı, kendinden şüphe ve depresyon bulunur. Bu nedenle, yetişkinlerde öğrenme güçlüğü belirtilerini tanımak, herkesin tam potansiyellerine ulaşmak için ihtiyaç duydukları desteği almasına yardımcı olmak çok önemlidir.
Disleksi Nedir: Disleksi Hastası Ne Demek?
Okuma eylemi sadece birkaç bin yıllık bir insan icadıdır. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kitle okuryazarlığı, yani nüfusun yüzde 50’sinden fazlasının okumayı bilmesi, sadece yaklaşık 150 yıldır var olan bir durumdur. Asya, Orta Doğu ve Afrika’nın çoğu gibi dünyanın diğer bölgelerinde, çok daha yenidir.
Bu nedenle, beynin “okuma merkezi” veya “okuma genleri” yoktur.” Bundan dolayı da disleksi hastalık olarak nitelendirilmemelidir. Herkesin okumayı öğrenme süreci birbirinden farklı olabilmektedir.
Okumayla ilgili farklılıklar da öğrenme güçlüğü olarak nitelendirilir.
Disleksi Nedir: Disleksi Hastalığı Tedavisi Nedir?
Disleksi bir hastalık değil, Disleksi yaşam boyu süren bir durumdur. Bu nedenle tedavinin ilk adımı teşhis, sonrası ise çoklu duyusal öğretim yaklaşımı ve duygusal destektir.
Uygun rehberlik ile disleksik bir çocuk zorluklarının üstesinden büyük ölçüde gelebilir ve daha iyi bir yaşama sahip olabilir. Bu iki aşamalı bir yaklaşımla yapılır.
İlk aşama, çocuğa çok duyusal bir öğrenme prosedürü kullanarak öğretmektir.
İkinci aşama, uzmanlar tarafından verilen duygusal destektir.
Disleksi Nedir: Disleksi Bozukluğu Nedir?
Disleksi bir hastalık olmadığı gibi bozukluk da değildir. Disleksi kelimesi Yunancadan gelir ve zayıf dil anlamına gelir. Disleksi olan bireyler okuma, yazma, heceleme ve / veya matematik ile ilgili problem yaşamalarına rağmen öğrenme yetenekleri gelişmiştir.
Disleksi olan bireyler sadece farklı bir şekilde öğrenirler. Çoğu zaman, yetenekli ve üretken zihinlere sahip olan disleksik kişilerin dil öğreniminde bir fark olduğu söylenebilir.
Disleksi Nedir: Disleksi Testi Nedir?
Disleksi testi, bir kişinin disleksi tanısı alması için gerekli testtir. Bu testte dikkat edilen bazı unsurlar:
Sözlü dil becerileri, özellikle sesleri tanımlama, telaffuz etme veya hatırlama gibi fonolojik işlemler,
Okuma, yazma, dil gelişimi ve kelime dağarcığını içeren akademik yetenekler,
Görsel ve işitsel bilgilere erişebilme ve işleyebilme,
Okuduğunu anlama,
Aritmetik, mantıksal akıl yürütme ve hafıza,
Hayal gücü, yaratıcılık ve akıl yürütmenin psikolojik süreçlerini dil ile kullanabilme becerisidir.
Aile öyküsünü anlamak için çocuğun ailesinin de değerlendirilmesi gerekir. Çocuğun disleksi veya başka bir sorun nedeniyle okulda gecikip gecikmediği hakkında bilgi veren şey, tüm bu ayrıntıların birleşimidir.
Disleksi Nedir: Disleksi Nedir Nasıl Anlaşılır?
Dislekside erken müdahale çok etkilidir.
Herhangi bir okuma veya yazma engeli mevcut olduğunda, önce işitme sorunları, görme sorunları ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi diğer sağlık sorunlarını kontrol etmek önemlidir, sorun tam olarak tespit edilebilir. Yardımcı olup olmadıklarını görmek için öğretim yöntemleri veya yaklaşımları değiştirilebilir.
Sorun devam ederse, derinlemesine bir değerlendirme gerekli olabilir. Çocuğun sorunları ve bugüne kadar denenen tüm müdahaleler, bir özel eğitim danışmanı ile birlikte tartışılmalıdır.
Disleksiyi teşhis etmek için eğitimli bir danışman, eğitim psikoloğu veya nitelikli bir disleksi uzmanı görmeniz istenebilir. Çocuk, disleksi tanısını doğrulamak için bir dizi testle değerlendirilebilir.
Ebeveynlerin, küçük yaştan itibaren çocuklarını yakından gözlemlemesi gerekir.
Disleksi Nedir: Disleksi Eğitimi Nedir?
Disleksi, normal günlük aktiviteler üzerinde önemli ve uzun vadeli olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Disleksik olan öğrencilerin okul tarafından sağlanan eğitime tam olarak katılabilmelerini ve okulun sağladığı diğer avantajlardan, olanaklardan ve hizmetlerden yararlanabilmeleri için özel eğitim etkili olmaktadır.
Özel eğitim programında; yazmaya alternatifler sunmak, talimatları / bilgileri tekrarlamak ve görevlerin anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol etmek, renk kodlaması ve sembollerle görsel zaman çizelgeleri kullanmak, büyük miktarda metin okumayı veya sınıfta yeterince hızlı yazmayı zor bulan öğrenciler için bilgisayar gibi yardımcı teknolojilere erişim sağlamak, duyusal öğretim yöntemlerini kullanmak ve bilgi ve talimatları daha küçük ‘parçalara’ ayırmak gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece ve Esenyurt bölgelerindeki disleksik çocuklara, özel eğitim uzmanları ve terapistlerimiz ile destek olmaktayız.
Disleksi Nedir: Disleksi Haftası Ne Zaman?
Disleksi Farkındalık Haftası, disleksi hakkında farkındalık ve anlayış oluşturmak ve olumlu değişimin gerçekleşmesine yardımcı olmak için belirlenmiş bir haftadır. Her yıl, 4 ila 10 Ekim arasında, farklı kurum ve kuruluşlar, disleksi ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yaparlar.