Ana sayfa » Beylikdüzü Bölgesi » Beylikdüzü Otizm
Beylikdüzü Otizm

Beylikdüzü Otizm

Yazı İçeriği

Beylikdüzü otizm ve diğer bölgelerde yer alan otizm merkezleri özel eğitime ihtiyaç duyan bu bireylerin tedavisi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Otizmli bireyler için kesin tedavi yöntemi bulunmasa da hayatlarını idame ettirebilecekleri destek eğitimleri alırlar.

Beylikdüzü otizm ile birey kendini keşfederken, normal yaşamda da var olmaya başlar. Sosyal açıdan kendini ifade edebilmesi, tanıması ve başkaları ile ilişki kurabilmesi terapilerle sağlanır.

Erken Teşhis

Otizm hastalığında erken teşhis koyulması ve yapılacak olan tedavilerin, bireyin gelişiminde etkisi büyüktür. Otizm hastalığının kesin tedavisi olmasa da daha fazla gerilemenin önüne geçilmesi sağlanabilir.

Otizm Bozuklukları Belirtileri

Otizm hastalığının bozuklukları belirti olarak kolayca anlaşılabilir. Bireyi gözlemlemek, ona belirli şeyleri sormak, sosyal aktivite içinde bulunmak yeterli olmaktadır.

Otizm hastalığının belirtileri aşağıda yer almaktadır:

  • Diğer çocuklara karşı ilgisizlik
  • Nesnenin bir noktasına odaklanma
  • Sözlü iletişimde eksiklik görülmesi
  • Göz temasının az oluşu
  • Motor davranışların tekrarının olması
  • Hayali olarak oyun oynayamama
  • Tekrar edilen dil davranışı

Yukarıda yer alan belirtiler Beylikdüzü otizm hastaları ve çevre bölgelerde görülen daha birçok hastada görülen belirtilerdir.

Otizm Tedavisi Süreci

Otizm tedavi sürecinde bireyin almış olduğu raporlar doğrultusunda eğitim planı hazırlanır. Hastalığın kesin tedavisi olmadığı için bireyin normal yaşama adapte olmasını içeren eğitimler yapılır.

Otizm için eğitim veren kurumlar haftada 40 saate kadar eğitim verebilmektedir. Üstelik bu eğitimlerin hiçbirinden ücret talep edilmemektedir. Ayrıca eğitim sürecinde dil konuşma terapistleri, fizyoterapistler gibi daha birçok uzman görev yapar.

Asperger Sendromu Nedir?

Çocuk yaşlarda başlayan daha çok sosyal yaşamı olumsuz etkileyen Asperger sendromu bireyin hayatın olumsuzluklara neden olmaktadır. Otizm ile benzer belirtilere sahip olup, içe kapanıklık, beceri zayıflığı ve iletişim sorunu belirtilerindendir.

Beylikdüzü otizm ve diğer bölgelerde görülen Asperger sendromu da ömür boyu devam ederken, bu rahatsızlığın da henüz tedavisi bulunamamaktadır. 1940 yılında Hans Asperger tarafından tanımlanmıştır. Ayrıca otizmin daha hafif versiyonu olduğunu ve bu hastalığın dil-konuşma konusunda gerilik yaşatmadığı görülmüştür.

Asperger Sendromu Belirtileri

Otizm ile sürekli karıştırılan Asperger sendromunun belirtileri daha hafif bir seyir izlemektedir. Birey sosyal olarak daha fazla kişiyle iletişim kurmak ister. Fakat nasıl iletişim kurulacağı konusunda bir bilgisi yoktur.

Empati konusunda eksik oldukları için karşıdakini anlamayabilir ve karar verirken karşı tarafı düşünmeyebilirler. Sınırlı bir göz teması olduğu için karşı taraf bu durumu ilgisizlik olarak algılayabilir. Ayrıca kaya parçası, kapak gibi nesneleri toplamayı ve düzenlemeyi severler. Ek olarak ezberleri çok yüksek olup, çoğu ezber konusunda başarılıdırlar.

Dereceleri ve Tanısı

Beylikdüzü otizm merkezi ve daha birçok merkezde bu hastalığın derece ve tanısı küçük yaşlarda koyulur. Genel olarak 4 ila 11 yaşlarında tanı konulur. Hastalığın tanısında gözlemle işlemler yapılır ve ileriki yaşlarda tanı koymak daha zordur.

Atipik Otizm Nedir?

Otizmin neredeyse çoğu özelliğini gösterir fakat otizm kadar şiddetli olmadığı için Atipik otizm olarak değerlendirilir. Başta iletişim bozukluğu olmak üzere, gelişimde bozukluk, tekrarlayıcı konuşmalar ve olumsuz sosyal ilişkiler gibi sorunlara sahiptir.

Atipik Otizm Özellikleri

Atipik otizmde erken tanının önemli olması en büyük özelliğidir. Bu sayede bireyin konuşma ve başkaları ile iletişim kurma problemi aşılabilir. Aileler çocuklarında bir farklılık olduğunu, sosyal olarak ve gelişimsel olarak yaşıtlarından farklı olduğunu düşünüyorlarsa mutlaka uzmanlara başvurmalıdırlar.

Anormal / Olağandışı Sosyal Etkileşimler

Çocuğun diğer çocuklarla iletişim sorunları yaşamasına anormal sosyal etkileşimler denir. Bu gibi sorunlar hastalıkla beraber gelmekte olup, erken tanı il giderilmektedir.

Dilbilimsel / İletişim Sorunları

Bir başka sorunda dilbilimsel sorunlardır. Atipik otizmde birey çekimsiz konuşmaya, robot gibi ses çıkarmaya meyilli bir özellik gösterir.

Tekrarlanan Eylemler

Olumsuz durumlardan bir tanesi de tekrarlayan eylemlerdir. Beylikdüzü otizm bünyesinde yapılan gözlemlerde Atipik otizimli bireylerde en fazla bu davranışların görüldüğü gözlemlenmiştir.

Atipik Otizm Duyusal Deneyim

Duyusal deneyim bozukluğu bireyin duyularında meydana gelen farklılıktır. Birey diğer yaşıtlarından farklı olarak duyusal bozukluklar gösterir. Renkleri farklı görmesi, kokuları daha az ya da güçlü hissetmesi örnek olarak gösterilebilir.

Atipik Otizm Tedavisi

Otizm hastalıkları içinde tedaviye en iyi cevap veren grup Atipik otizmlilerdir. Tedavi sürecinde özel eğitim ve psikoeğitsel terapilerin uygulanması yer alır. Bireyin bu tedavilerden sonra bilişsel işlevi gelişir, konuşma becerileri artar, davranış problemlerinde azalma görülür.

Rett Sendromu Nedir?

Yaygın gelişimsel bozukluklar arasında yer alan Rett sendromu beyini etkileyen bir bozukluktur. Belirti olarak otizm ve Angelman sendromu ile karışabilir. Belirtileri arasında baş büyüme hızında azalma, küçük el ve ayakların olmasının yanında mikrosefali görülebilir.

Rett sendromu daha çok kız çocuklarında görülür. Çocuğun yürüme, konuşma, nefes alma, yemek yeme gibi hayatının her alanını etkileyen kötü bir durumdur. Bu hastalığın tipik özelliği tekrarlayan el hareketleridir.

Tedavisi

Beylikdüzü otizm ve diğer bölgelerde yer alan otizmli bireyler gibi Rett sendromuna sahip kişilerinde kesin tedavisi söz konusu değildir. Fakat hastalığı geriletme ve kötü özelliklerini azaltmak için terapiler uygulanır.

Tedavi sırasında fizyoterapistler, psikologlar, ergoterapistler ve zihinsel gelişimi destekleyen uzmanlar görev yaparak hastalığın birey için daha az olumsuzluğunu göstermesini sağlayabilirler.