Ana sayfa » Otizm » Atipik Otizm
Atipik Otizm

Atipik Otizm

Yazı İçeriği

Atipik otizm, otizm belirtilerinin bir kısmını gösteren ve genellikle, bu belirtilerin daha az yoğunlukta görüldüğü çocuklara konulan tanıdır. Konuşma, sosyalleşme, motor becerileri gibi alanlarda gelişimsel farklılıklara sebep olan bir durumdur fakat otizme kıyasla bu farklılıklar daha belirsiz olduğu için tedavi sürecine en çok yanıt alınabilen otizm çeşididir.

Erken tanı konulup, çocuğa uygun tedavinin alınabilmesi için ebeveynler çocuklarını gözlemleyip, farklılık görmeleri durumunda gerekli uzmanlara başvurmalıdır.

Atipik Otizm Nedir

Genellikle bazı otizm belirtilerinin görüldüğü ancak çocukluk çağı otizm tanısı koyulabilecek kadar yeterli sayıda belirtinin bulunmadığı durumlarda konan bir otizm tanısı olarak tanımlanabilir. Alternatif olarak, otizm semptomlarının geç başlangıcı olduğunda da tanı koyulabilmektedir. Otizmde olduğu gibi sözel ve bedensel ifadede, sosyalleşmede farklılıklara sebep olabilmektedir. Belirtilerin erkenden anlaşılabilmesi için ebeveynlerin çocuktaki davranışları yakından gözlemlemesi gerekir.

Atipik Otizm Belirtileri

Atipik otizm belirtileri her kişide farklılık gösterebilmektedir ve kişiden kişiye belirtilerin dereceleri de değişmektedir. Uygunsuz veya olağandışı sosyal davranışlar, motor becerilerin veya bilişsel becerilerin düzensiz gelişimi, görsel ya da mekânsal algının farklı gelişimi, konuşmanın yavaş gelişimi hem sözlü hem sözsüz iletişimde yaşanan kayıplar, ses, koku, tat gibi duyularda aşırı hassaslık ya da kayıtsızlık ve tekrar eden takıntılı davranışlar belirtileridir.

Bu otizm türünün tanısını koymak için belirtilerin hepsinin bir arada olması şart değildir ve aynı zamanda belirtilerin bazılarına sahip olduğu düşünülen her çocuk da bu tanıyı almaz. Çocuğunuzun bu belirtileri gösterdiğini düşünüyorsanız detaylı bilgi almak için Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta bulunan merkezlerimizden size yakın olanına başvurabilirsiniz.

Atipik Otizm İyileşme

Gelişimsel farklılığı tamamen ortadan kaldıracak kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak, uygulanan terapi ve eğitimler ile takıntı, bazı duyularda hassasiyet gibi belirtiler hafifletilip, bu çocukların iletişimsel ve günlük becerileri geliştirilerek topluma daha kolay entegre olması sağlanmaktadır. Bu otizm türü terapi ve eğitim süreçlerine en olumlu dönüşlerin görüldüğü otizm türüdür.

Atipik Otizm Hikayeleri

Atipik otizmli çocukların hikayeleri, çocukları bu tanıyı alan diğer ebeveynleri hem bilinçlendirmekte hem de onlara destek vermektedir. Özellikle, daha önceden konuyla ilgili çok bilgisi olmayan, çocuğu yeni tanı almış ailelerde, başka ailelerin yaşadığı süreci görmek, neler yapılması ve karşılığında ne beklenmesi gerektiğini somut olarak görebilmek, çocukları için gereken desteği sağlayabilmeleri adına önemlidir.

Atipik Otizm Testi

Atipik otizmin tanısı için testlerden de önemli olan şey ebeveynlerin dikkatli gözlem yapmasıdır. Erken otizm tanısı konulması önem arz etmektedir bu nedenle aileler, bebeklerini daha birkaç aylıkken gözlemlemeye başlamalı ve 12 aylık olduğunda hala anlamsız hece sesleri çıkarmıyor olması, göz temasından kaçınması, 24 aylıkken bir iki kelimeyi doğru yerde ve anlamda kullanamaması gibi durumlar tespit ettiğinde bir uzmana danışarak çocuğun erken tanı almasını sağlamalıdır.

Bunlara ek olarak, Cars derecelendirme sistemi, M-Chat, otizm tarama testi, iki yaş için tarama testi gibi farklı yaşlardaki çocuklar için farklı otizm testi seçenekleri bulunmaktadır.

Atipik Otizm Evde Eğitim

Ebeveynler, atipik otizm tanısı alan çocuklarının evde eğitim almasını tercih etme hakkına sahiptir. Bunun tercih edilme sebebi okul ortamının zaman zaman çocuklar için zorlayıcı olabilmesidir. Okul ortamındaki gürültü, kalabalık, çeşitli kurallar ve sorumluluklar, diğer çocukların yaklaşımları bu tanıyı almış bir çocuğun verim almasını engelleyebilir. Tanı alan her çocuğun farklı özellikleri ve ihtiyaçları olduğu için eğitim etkinlikleri ve programı da çocuğa özel belirlenmelidir.

Atipik Otizm Beslenme

Beslenme, atipik otizmde kesinlikle bir tedavi ya da iyileştirici yaklaşım değildir fakat otizmli çocuklar için rolü önemlidir. Otizmli çocuklar renk, koku, tat gibi duyulara aşırı duyarlılıktan dolayı yemek seçme, yeterli yemek yememe, sofrada uzun süre oturamama gibi birtakım problemlere sahip olabilmektedir. Bu nedenle, öğünlerin bir rutin haline getirmesi ve yemekleri çocuğun ilgisini çeken, duyularına iyi anlamda hitap eden şekilde hazırlanması beslenme konusunda yardımcı olacaktır.

Buna ek olarak, süt ve süt ürünlerinin ve glütenin beslenmeden çıkarılması mide ve bağırsak rahatsızlıklarını azaltmak, belirtileri hafifletmek için önemlidir. Doğru bilgi almak için bir beslenme uzmanına danışmak şarttır.

Atipik Otizm Eğitim Programı

Atipik otizm eğitim programı her çocuk için özel planlanmalıdır fakat takip edilebilecek ana çerçeve benzerlik göstermelidir. Öncelikli olarak, eğitimin verileceği alan otizm tanılı çocuklar için uygun düzenlenmiş olmalıdır. Net olarak sınıflandırılmış, etkinliklere göre bölünmüş bir eğitim ortamı çocuğun davranış problemlerinin hafifletilmesi için önemlidir.

İkinci olarak, uygulamalı davranış çalışmaları önemlidir çünkü çocuğun uygulamalı olarak daha uygun davranışları gözlemleyip öğrenmesini sağlayabilmektedir. Eğitim programındaki bir diğer önemli unsur ise eğitimin kesinlikle görsel destekli olmasıdır. Eğitim oyuncakları, resimler, objelerin görsellerle anlatımı çocukların daha kolay odaklanması ve anlaması sağlanabilir.

Atipik Otizm Tedavisi

Atipik otizm tedavisi çeşitli eğitimler ve terapilerden oluşmaktadır. Bu tedavi ile çocuğun hem sosyal hem de günlük bakım becerileri kazanması hedeflenerek tanı almış bireyin kendi başına belirli işleri yerine getirebilmesine ve sosyalleşmesine yardımcı olunur.

 Ailelerin, çocuğa karşı anlayışlı yaklaşması, gerekli desteği tutarlı olarak ve her zaman göstermesi tedavinin başarılı olması için en önemli etkenlerden biridir. Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta bulunan merkezlerimizden birine danışarak bu otizm türü ile ilgili bilinçlenebilir ve çocuğunuza uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Atipik Otizm ve Kreş

Atipik otizmli çocuklar çoğu zaman kreşe gidebilmektedir. Özellikle erken tanı konulan durumlarda, kreşe başlanmadan önce destekleyici eğitim alınabileceğinden, çocuğun kreşe uyum sağlaması, akranları ile sosyalleşebilmesi, kreşe uygun davranışlar sergilemesi ve verilen görevleri yerine getirebilmesi çok daha kolay olacaktır.

Atipik Otizmde Konuşma

Atipik otizmde konuşma bozuklukları ve iletişim becerilerinde yavaş gelişim görülebilmektedir. Bu farklılık her çocukta farklı boyutlarda görülmektedir fakat dil ve iletişim eğitimleri ile çocuğun konuşma konusundaki zorlukları aşması ve kendini ifade edebilecek becerileri geliştirmesi mümkündür.